fbpx

A testmozgás segít agysejtjeink megőrzésében és megelőzi az emlékezetvesztést

Köztudott, hogy a testmozgás elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. A Jyvaskylai Egyetemen, Finnországban végeztek egy kutatást, amiben kiemelték a testmozgás az agyra gyakorolt jótékony hatásait. A kutatók bebizonyították, hogy a testmozgás segíthet az agysejtek megőrzésében és a memóriavesztés, a kognitív zavarok és más, az emlékezettel kapcsolatos zavarok megelőzésében.

 

Súlyemelés, vagy aerobik?

A kutatáshoz a kutatók három edzésprogramhoz egereket csoportosítottak, hogy megállapítsák a testmozgás az emlékezetre és a mentális egészségre gyakorolt hatásait. A három edzésprogram közé tartozott a súlyemelés, a futás és a magas-intenzitású időközi edzés (HIIT). Ezek egyfajta “modelljei” egy olyan edzésprogramnak, amelyet egy átlagos ember végezne.

A tanulmány végén minden egér az állóképessége javulásának jeleit mutatta. Különösen az aerobikos tevékenységek segítették az agysejtek egészségét, és ezek jobban megelőzték az emlékezetvesztést, mint a másik két program. A súlyemelő csoport és a HIIT csoport jobb zsírégető aktivitással rendelkezett, de ők nem mutatták jelét új agysejtek növekedésének, sem annak jelét, hogy náluk is megelőzhető volna az emlékezetvesztés.

Nem a finn kutatás volt az egyetlen, ami demonstrálta a mozgás az agyra gyakorolt jótékony hatásait. 2014-ben egy idős nőkön végzett kutatás hasonló eredményekről számolt be. Ebben a kutatásban azok az idős nők, akik rendszeres aerobik-edzésen vettek részt, növekedés jeleit mutatták az agy azon területén, amely a memóriáért felel, míg azok agysejtjei, akik csak súlyt emeltek, nem mutatták pozitív hatás jelét.

 

A kutatók elmagyarázták, hogy a súlyemelésnek vagy a HIIT-programnak miért nem volt hasonló hatása. Egyik oka, a kutatók úgy gondolták, hogy a HIIT-edzés stresszhez vezethet, ez pedig gátolhatja az agysejtnövekedést. Amíg a mérsékelt stressz jó hatással van az agyra, a túl sok stressz nem segít.

Így hát a kutatók azt tanácsolták, hogy a memóriánk megőrzésére és erősítésére a legjobb módszer a rendszeres aerobik-edzés lehet.

 

Az aerobik-edzés lassítja az agy méretbeli csökkenését, amit az öregedés okoz

Egy másik kutatás is kimutatta az aerobik-edzés az agyra gyakorolt jótékony hatásait. A kutatás, ami a Neurolmage folyóiratban jelent meg, beszámolt arról, hogy az aerobik-edzés lassíthatja az agy méretbeli csökkenését, még a kor előrehaladtával is. Továbbá, az aerobik-edzés segít a kognitív képességek megtartásában is.

A kutatás során megfigyelték, hogy az aerobik-edzés pontosan hogyan befolyásolja az agyat. A kutatók  14 különböző klinikai kísérletet vizsgáltak felül, ez pedig 737 agyi szcintigráfiás adattal szolgált, amiket az aerobik-edzés előtt és után is elvégeztek. A kutatás résztvevői 24 és 76 év között voltak. Míg voltak egészséges résztvevők, mások már enyhe kognitív problémákkal rendelkeztek, mint a depresszió vagy a skizofrénia.

Néhány edzésprogram tartalmazott sétálást, szoba-biciklizést és taposómalom-gyakorlatokat is. Háromtól huszonnégy hónapig terjedt az időtartamuk, minden hétre 2-5 részes edzésterv volt megszabva.

Az eredmények feltárták, hogy az aerobik-edzés nem változtatott a hippokampusz méretén – a hippokampusz az agynak az a része, ami a memória formálódásért és “elmentéséért”, megőrzéséért felel. A bal hippokampusz azonban nőtt – ez az emlékezet funkcióiban és a verbális tanulásban játszik szerepet.

A kutatók szerint eredményeik azt sugallják, hogy az aerobik edzés lelassíthatja a korral kapcsolatos kognitív hanyatlást, ami összefügg a bal hippokampusz csökkenésével is. Edzésen keresztül tehát így is karban tarthatjuk az agyat. (Kapcsolódó: Az aerobik-edzés javítja a memóriát és az elmeállapotot az idősödő felnőtteknél.)

Olvasson több történetet és tanulmányt a memória és kognitív képességek megőrzéséről a Brain.news weboldalon.

Források:
NaturalHealth365.com
MedicalNewsToday.com

 

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

Előadóink írták

Egy jövőkép a múlt tükrében

Holisztikus, komplementer/alternatív, valamint az integratív medicina és a Semmelweis bicentenárium   Ötödik évtizedét éli meg napjaink egészségkultúraváltásának újkori trendje, mely az Amerikai kontinensről indult és

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!