fbpx

Az asztma inhalátorok egészségügyi kockázatai

Az asztma inhalátorokban talált kortikoszteroidok használatától elhíznak a nők és a nő az anyagcsere szindróma kialakulásának esélye, mutatta ki egy kutatás. A kortikoszteroidok elterjedt gyulladásgátlók, melyek sok alakban léteznek – inhalátorok, orrspray, tabletták, injekciók és krém – és az asztma és más légzési betegségek kezelésére használják.

Az anyagcsere szindróma növeli a szív- és más betegségek – diabétesz és stroke – kialakulásának esélyét

A kutatásban holland kutatók gyűjtöttek adatokat a LifeLine Study Cohort-ból és vizsgáltak meg több, mint száznegyvenezer felnőttet. A kutatók tízből egy embernek kortikoszteroidokat adtak. Több mint ötven százaléka ezeknek a betegeknek használt inhalált kortikoszteroidokat vagy vitte be valamilyen más formában. A résztvevőket utána kivizsgálták anyagcsere szindróma tüneteire.

A kutatás szerint azok a résztvevők, akik a kortikoszteroidok bármely formáját használták, hajlamosabbak voltak az anyagcsere szindróma kialakulására, mint azok, akik nem használtak kortikoszteroidokat. Továbbá, azoknál a résztvevőknél, akik inhalált kortikoszteroidokat használtak, negyven százalékkal nőtt a kialakulásra való esély. ezen túl minden nő, aki kortikoszteroidokat használnak, húsz százalékkal nagyobb eséllyel kell, hogy számoljon – azonban a férfi kortikoszteroid használók nem mutattak megnövekedett kialakulási esélyt.

A kutatók azt is leírták, hogy a kortikoszteroidok használói sokkal magasabb testtömeg-index-xel rendelkeztek. A kutatás szerint a nőknek, akik inhalált kortikoszteroidokat használnak, magasabb testtömeg-indexük volt (egészen pontosan 0.86kg/m2-el) mint azoknak, akik nem. Mindkét nemnek – kortikoszteroidok más alkalmazása esetén, például krém, tabletta vagy befecskendezés használatával – növekedett testtömeg-indexe 0.31 kg/m2-el. Azonban a kutatók nem tudták meghatározni, hogy miért is híznak a kortikoszteroid használók.

“A megállapítások azt sugallják, hogy az inhalált kortikoszteroidoknak nagyobb a rendszerre való hatása, mint az gondoltuk. Ez további, szigorúbb és folyamatos megfigyelését jelenti ezeknek a mellékhatásoknak, és remélhetőleg korlátozást e szerek gyógyszerekben való használatának, különösen a nőknél, az anyagcsere szindróma kialakulásának veszélyére való tekintettel,” mondta a kutatás szerzője Dr. Elisabeth van Rossum.

Akárhogy is, a kutatás társszerzője Dr. Mesut Savas figyelmeztetett, hogy az eredmény nem bizonyíték az ok-okozat kapcsolatra az inhalátorok és anyagcsere szindrómák közt.  Eredményeink utalnak okozatra, de nem bizonyítják. Szükség van további kutatásokra melyek megfigyelik a kortikoszteroid használókat egy bizonyos idő alatt és felügyelik az anyagcsere szindróma kialakulását,” mondta Dr. Savas.

A felfedezéseket bemutatták az Endokrinológiai Társaság 99. Éves találkozóján Orlandóban, Floridában

Az adatok a CDC által 2015-ben végzett Nemzeti Egészségügyi felmérés során kimutatták, hogy 18.4 millió felnőtt szenved asztmás panaszoktól, ami egyenlő a világ populációjának 7.6%-val. A CDC adatai azt is kimutatták, hogy 6.2 millió gyermek szenved a betegségtől – ez 8.4%-a a világ gyermekeinek.

Az orvoshoz való fordulások több, mint hat százaléka volt köthető asztmához, tárta fel egy kutatás 2013-ban. 1.6 millió sürgősségi látogatás köthető asztmás rohamokhoz. Egy másik CDC által végzett felmérés szerint 3651 asztmával kapcsolatos haláleset történt 2014-ben. Az Amerikai Asztma és Allergia Alapítvány (AAFA) szerint, a betegséggel kapcsolatos kezelések éves költsége körülbelül 50.1 milliárd dollár volt, míg közvetett költségek 5.9 milliárdba kerültek.

Másrészről, adatok a Nemzetközi Diabétesz Szövetség adatbázisából azt mutatták, hogy a felnőttek 25% szenved világszerte anyagcsere szindrómában. Ezeknek az embereknek háromszor több esélyük van szívbetegségekre vagy stroke-ra – ami halálhoz is vezethet. Továbbá, esetükben ötször nagyobb esély van 2. típusú diabétesz kialakulására, mint egészséges társaiknál.

Egy kutatás szerint, melyet az Amerikai Orvosi Egyesület folyóiratában jelentettek meg, az amerikai felnőtteknek majdnem harmincöt százaléka anyagcsere szindrómában szenved. Továbbá, a kutatók találtak egy kor-függő emelkedést az anyagcsere szindrómában szenvedő betegeknél. Az adatok azt mutatták, hogy míg 20-tól 39-éves korig 18.3% esetében figyelhető meg a betegség, addig 60 év vagy afölött ez a szám 46.7%-ra nőtt. További érdekesség, hogy a nők és spanyolok több mint ötven százaléka szenved anyagcsere szindrómában.
Források:
kép: https://www.forskning.se/
DailyMail.co.uk
MedicalXpress.com
CDC.gov
AAFA.org

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

Egészség

Így is küzdhetünk a csontritkulás ellen!

Második vonalas csontépítés? Az Illinois Egyetem kutatói szerint csontritkulás esetén először elegendő megemelni a táplálékokkal bevitt kalcium és D-vitamin mennyiségét vagy tablettákat szedni. “Sokak számára

Tovább »
Gyógynövények, hatóanyagok

Mire jó a cseresznye kocsánya?

Azon kívül, hogy ezen csüng a cseresznye az ágról, számos, a szervezetünk számára jótékony hatással bír. Alig akad olyan ember, aki ne szeretné ezt a

Tovább »

További előadások

Illés Adorján – Az Út…

Az út… ELENGEDÉS – ELKÖTELEZŐDÉS Illés Adorján 4 év alatt 39 országon át 46000 km-t tekerve megkerülte a Földet kerékpárral.Expedíciója során felettébb sok mindent látott

Tovább »

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!