fbpx

A digitális eszközök által kibocsátott kék fény veszélyei

Telefonja károsítja szeme egészségét? Egy új kutatás kimutatta a modern technológia ismételt bukását: a technológia lassan megvakít bennünket. Egy nemrég, a Scientific Reportban megjelent kutatás feltárt egy szomorú igazságot: a digitális és más eszközök által kibocsátott kék fénynek való folyamatos kitettség korral járó makula-degenerációhoz vezet – Amerikában ez a vakság egyik fő oka. Szakértők egyetértenek abban, hogy a kék fény rossz a szemnek, de arra, hogy ez miért is van így, csak nemrégiben jöttek rá.

Toledói Egyetem kutatói ismerték fel, pontosan hogyan is ártalmas a kék fény a szem egészségének. A kutatás szerzője, Dr Ajith Karunarathne egyetemi docens az UT Kémiai és Biokémiai Tanszékén, hozzátette, „Nem titok, hogy a kék fény ártalmas és retinakárosodást okoz. Kísérleteink megmagyarázzák, hogyan is történik ez. Reméljük, új kezelésekkel, többek között szemcseppekkel lelassíthatjuk a makuláris degenerációt.”

Dr. Karunarathne szerint a szaruhártya és a szemlencse képtelen a kék fény tükrözésére vagy blokkolására. Ez, a nagy mennyiségű kék fénynek való kitettséggel kombinálva szerinte a következő nagy egészségügyi katasztrófa receptje.

A kék fény és a rossz szemek

Maga a Nap is kibocsát némi kék fényt, csakúgy, mint kedvenc modern eszközeink és – a laptopok, telefonok és tabletek csak néhány ezen készülékeink közül. A kijelző előtt eltöltött idő növekedtével senkit nem ért meglepetésként, amikor kiderült, hogy a kék fény lassan, de biztosan befolyásolja a látást. A makuláris degeneráció egyre elterjedtebb, fő okozója pedig a kék fény lehet. Jelenleg 11 millió ember él a betegséggel Amerikában – de ez a szám 2050-ig a kétszeresére nőhet.

A makuláris degenerációt a szemben elhelyezkedő fotoreceptorok halála okozza, de a pontos folyamatot, ahogyan a kék fény befolyásolja ezt a mechanizmust, eddig nem ismertük – amíg Dr. Karunarathne és csapata fényt nem derített az összefüggésre. A toledói kutatók kimutatták, hogy „a kék fénnyel való találkozás kényszeríti a retinalt, hogy olyan reakciókat váltson ki, amelyek mérgező kémiai molekulákat hoznak létre a fotoreceptor sejtekben.” A retinal egy olyan molekula, amelyre a fotoreceptoroknak szükségük van, hogy érzékeljék a fényt és a jelet továbbítsák az agynak.

„Folyamatos retinalmolekula-ellátásra van szükség, ha látni akarunk. A fotoreceptorok hasznavehetetlenek a retinal nélkül, ami a szemben termelődik,” mondta Dr. Karunarathne.

Kasun Ratnayake, egy Karunarathne laborjában dolgozó PhD-hallgató és kutató elmagyarázta, hogy amikor a kék fény eléri a retinalt, egy mérgező reakció megy végbe. „Ha kék fénnyel világítunk a retinalra, a retinal megöli a fotoreceptor sejtet, ahogy a jelmolekula feloldódik a membránon,” mondta Ratnayake.

„A fotoreceptorok nem regenerálódnak a szemben. Ha elhalnak, akkor halottak is maradnak,” tette hozzá.

A csapat felfedezte továbbá, hogy a retinal és a kék fény toxicitása gyakorlatilag bármilyen sejtet megölhet a szervezetben. De van remény – az E-vitamin segíthet megóvni szemét a kék fény nemkívánatos hatásaitól.

Az E-vitamin segíthet

A kutatók találtak valami pozitívat is: alfa-tokoferolt – ez az E-vitamin egyik formája, továbbá egyfajta természetes antioxidáns –, ami megelőzi a fotoreceptorok elhalását, még akkor is, ha azok kék fénynek vannak kitéve. Az Amerikai Optometrikus Egyesület (AOA) is megerősíti, hogy az E-vitamin segíthet megelőzni a makuláris degenerációt és akár a szürkehályog kialakulását is.

Ahogy azt az AOA is jelenti:

A mérföldkőnek számító korhoz kapcsolódó szembetegségek tanulmánya (AREDS), amelyet a Nemzeti Szemintézet szponzorált, feltárta, hogy az AMD összeköttetésbe hozható a táplálkozással. A kutatás eredményei szerint 400NE E-vitamin napi bevitele – béta-karotin, C-vitamin és cink kiegészítéssel – körülbelül 25%-kal lassítja az AMD előrehaladását olyan egyéneknél, akiknél a betegség kockázata egyébként magas. Hét másik, kisebb kutatás is megerősítette az eredményeket.
Források:
ScienceDaily.com
Healthline.com
kép: https://www.ul.com/

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

Megoldások

A 7 legjobb étel emésztési zavarokra

Az emésztési zavarok rendkívül kellemetlenek lehetnek, még azok is megszenvednek időnként ezekkel, akik egyébként semmilyen ételallergiában nem szenvednek. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a puffadás,

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!