fbpx

Kurkumin az egészségünk szolgálatában

A leghatásosabb összetevő a rák megelőzésére

Úgy becsülték, hogy ez évben Amerikában majdnem kétmillió embert diagnosztizálnak majd a rák valamely formájával. Ebből 600 000 ember biztosan belehal a betegségbe.  Ezek a szomorú statisztikai adatok sok szakértőt arra késztettek, hogy jobb lehetőségek után kutassanak a rák kezelésére – gyakran a gyógyszerek vagy sugárterápia újragondolásával. Egy ritkán tanulmányozott lehetőség a természetgyógyászatban rejlik, azon belül is a kurkumin terápiás előnyeiben.

Az összetevő gazdagon megtalálható a kurkumában és a kutatások szerint tumorellenes képességekkel bír. A kurkumin mechanizmusa: a jelek szerint a tápanyag nem csak apoptózist (sejthalált) vált ki valamennyi karcinómában, de megerősíti az immunrendszert is, vagyis elárasztja a testet antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő anyagokkal.

Egy friss kutatás megerősíti ezt, melynek kutatói úgy vélik, a kurkumin hatásos lehet a pajzsmirigyrák ellen is. A kutatók megfigyelték három különböző kivonatát pajzsmirigy-karcinómákkal szemben, sejtaktivitást moduláló hatása miatt. Amit a kutatók tapasztaltak, elképesztő: mind a három kivonat gátolta a rákos sejtek növekedését és megvédte a szervezetet a sérülés vagy gyulladás okozta oxidációs ártalmaktól. A kutatás eredménye a BMC Complementary and Alternative Medicine-ben jelent meg.

Ezek az eredmények reményt adnak azoknak, akik alternatív gyógymódokat keresnek a rák ellen. A mai kezelési módszerek fájdalmas terápiával járnak, mely több tanulmány szerint nem hatásos.

A kurkumin hatásai

A kurkumin biztonságos, olcsó és nagyon hatásos a rákkal szemben. Kutatások tucatjai arra a következtetésre jutottak, hogy a kurkumin a sejtjelzés sokszoros szabályozásával (beleértve a sejtproliferációs útvonalakat, sejtek túlélési útjait és a kaszpáz-aktivációs útvonalakat), megöli a tumorsejteket. Ez elég hosszadalmas, de annyit jelent, hogy a kurkumin a tumorsejtek közötti kommunikációt célozza meg.

Tudjuk, hogy a rák egy hiperproliferatív rendellenesség. A sejtproliferáció és -regeneráció meghibásodásával kezdődik. A kurkumin nehezebbé teszi a rákos sejtek közötti kommunikációt, így megállítja a tumorokat növekedését, vagy akár kialakulását.

A szépsége az egésznek, hogy a kurkumin sok módon hat, így nehezebbé teszi a rákos sejtek számára a „kurkumin-rezisztencia” kialakítását. A kemoterápiától eltérően a kurkumin csak a rákos sejteket célozza meg, érintetlenül hagyva az egészséges sejteket.

Hogyan juthat kurkuminhoz

Legegyszerűbben kurkuma fogyasztásával. A rizóma elérhető por, tea, kivonat, kapszula vagy vágott gyökér formájában. Nincs hivatalos ajánlott dózis a kurkuma vagy kurkumin adagolására, még természetgyógyászok között sincs megállapodás az adag méretéről.

Kezdésként egy héten keresztül napi egy gramm kurkumint szokás ajánlani. Ha nem érzékel mellékhatásokat, a második héten növelje a bevitelt napi két grammra. Duplázza meg ezt a dózist a harmadik héten, majd megint a negyedik héten és így tovább a nyolcadik hétig. A nyolcadik hét végére drámai eredményeket kell látnia.

A legjobb hatás érdekében szedje feketeborssal, így növelje a biohasznosulását.

Az összetevő többi szupererejéről olvashat a PreventCancer.news weboldalon.

Források:

kép: https://theenergyst.com/

Science.news
BMCComplementAlternMed.BioMedCentral.com
Healthline.com
NCBI.NLM.NIH.gov
Cancer.org
TheTruthAboutCancer.com
TurmericForHealth.com

 

 

További bejegyzések

Hírek

A kávé

Nincs még egy olyan. Illatával, bársonyos, karakteres selymes barnaságával kényeztető luxuscikk, ami ennyire az életünk részévé vált. Ő a pici mozgatórugó, amely korunk emberét képes

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!