fbpx

C-vitamin vizsgálatok új megvilágításban

Egy új kutatás alátámasztja, hogy a C-vitamin nagy mennyiségű bevitele képes jelentősen csökkenteni a megfázás lezajlásának időtartamát.

A Helsinki Egyetem (University of Helsinki) kutatói már a betegség első tüneteinek megjelenésekor legfeljebb 8 gramm C-vitamin bevitelét javasolják, ez a betegség akut szakaszának hosszát akár közel 20%-kal rövidítheti meg. Ezek a Nutrients nevű tudományos folyóiratban publikált tudományos eredmények mindamellett, hogy elismerik, hogy a korábbi, a C-vitamin és a meghűlés hossza közötti kapcsolatot vizsgáló kutatások széleskörűek voltak, jelzik azt is, hogy hihetetlenül kis (1 gramm körüli) mennyiségű vitamin használatán alapultak. Dr Harri Hemilä a tanulmány vezető szerzője szerint az új eredmények statisztikailag szignifikáns összefüggést mutatnak a magasabb dózisú C-vitamin bevitel és a betegség gyorsabb lezajlása között. A legtöbb, a C vitamin és a megfázás hossza közti kapcsolatot vizsgáló teszt szerény mennyiségű, 1 grammnyi vitamint használt. Korábbi vizsgálatok összegyűjtött adatai igazolják a C-vitamin bevitel és a megfázásos tünetek enyhülése közötti valós kapcsolatot.
Mindazonáltal eddig nem született a dózisok nagyságát is figyelembe vevő konkrét eredmény, különösen a magasabb C-vitamin bevitel tekintetében.
A kutatás céljából Dr Hemilä két véletlenszerű próba kutatásait elemezte. Az első tesztben két tanuló csoport közül egynek napi 3 gramm C vitamint adtak, míg a másik csoport napi 6 grammot, és egy harmadik csoport placebot kapott. A napi 6 grammot kapott csoport tagjai átlagosan 17%-kal rövidebb ideig tartó megfázásról számoltak be a kontrollcsoporthoz képest. Ez a rövidülés kétszerese volt annak, mint amiről a napi 3 gramm vitamint fogyasztók számoltak be.

 A második próba során emelték a C-vitamin adagot napi 8 grammra

A második próba során emelték az adagokat. A csoportok tagjai napi 4 gramm, napi 8 gramm C vitamint, illetve placebot kaptak. Ahogy az első kísérlet esetében, ebben az esetben is a nagyobb dózist kapott résztvevők náthájának lefolyása gyorsabb volt. Mindkét kísérlet azt igazolta, hogy igenis közvetlen kapcsolat van a C-vitamin bevitele és a nátha lefolyásának időtartama között. A bevitt mennyiség és a betegség időtartamának rövidülése egyenes arányban növekedett 6-8 grammnyi bevitt mennyiségéig. Mindazonáltal Dr. Hemilä feltételezte, hogy nagyon is lehetséges, hogy a még ennél nagyobb dózisú C-vitamin még nagyobb rövidülést idézhet elő a meghűlés lefolyásának időtartamában. A kutató akár napi 15 gramm bevitelét is javasolja a nátha leghatékonyabb kezelésére. „Tekintettel a C-vitamin egyértelmű hatására a megfázás időtartamára nézve, a vitamin biztonságosságát és alacsony költségét figyelembe véve érdemes lenne az egyes náthával küzdő betegek számára, hogy teszteljék, hogy a terápiás napi nyolc gramm C-vitamin kedvezően hat-e rájuk „- írta egy, a Science Daily lapban megjelent cikkében. Adagolását a nátha kezdetétől fogva, amilyen hamar csak lehet, el kell kezdeni, hogy a vitamin a leghatékonyabb legyen. Dr. Hemilä azt is hozzátette, hogy több klinikai vizsgálatot szükséges végezni ahhoz, hogy a naponta több mint nyolc grammnyi C-vitamin mennyisége és hatása közti kapcsolatot teljesen feltérképezzék.

Nemcsak biztonságos, olcsó is a C-vitamin

Ezek remek hírek emberek millióinak, akik minden évben náthától szenvednek. Nem csak az irritáló náthás állapot, hanem a távollétek miatt kieső dollármilliók miatt is. Így, a 2002-ben az Occop Environ Med-ben megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a nátha miatt a gazdaság termelékenységi vesztesége 25 milliárd dollár körül mozog. Ez az összeg az alábbiak szerint bontható tovább: 16,6 milliárd dollár a munkahelyi termelékenység csökkenése, 8 milliárd dollár a betegek távolléte és 230 millió dollár a gondozó távolléte. Emellett a felnőttek náthája átlagosan 8,7 órányi munkaidő veszteséget okoz. Fontos szerkesztői kiegészítés, hogy a C-vitamin mint antioxidáns jelentősen csökkenti a degeneratív betegségeket. Melyekről az alábbi cikkünkben olvashatnak részletesen: Modern népbetegségek – Clayton és Robotham kutatása forrás: ScienceDaily.com ConsumerAffairs.com MDPI.com NCBI.NLM.NIH.gov
Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

ZOONO - A fertőtlenítés új technológiája

További bejegyzések

További előadások

A jód szerepe a női egészség megőrzésében

Gondoltad volna? A női szervek egyes egészségügyi problémáinak lehet összefüggése a jódhiánnyal: fibrocisztás emlőbetegség mellfeszülés, mellcsomók emlőrák, petefészekciszták menstruációs zavarok, görcsök méhnyaki citológia eltérései, termékenységi problémák szoptatási nehézségek, korai klimax csökkenő libidó…

Tovább »

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!