fbpx

Magyarországon hal meg a legtöbb ember rákos megbetegedésekben az Európai Unión belül

Magyarországon kiemelkedően sokan vesztik életüket rákos megbetegedésben. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat a rák világnapjára, február 4-re időzítette legfrissebb jelentését. E szerint százezer emberből Magyarországon 345 hal meg a rák miatt – míg Horvátországban ez a szám 334, Szlovákiában pedig 315. De bőven lekőröz minket Románia (277) és Bulgária (232) is.

Az európai uniós átlag 257 haláleset. A legkevesebben Cipruson halnak meg rákos megbetegedés miatt, 194-en.

Az Eurostat adatai szerint 2016-ban 1,2 millió ember halt meg a rákban, ami arányaiban az összes haláleset 26 százalékát jelenti. A betegség a férfiak 29 százalékánál végződik halállal, míg a nők körében az arány 23 százalék.

A férfiak esetében a tüdőrákhoz köthető a halálesetek 25 százaléka, sokkal több mint a vastagbélrák (12%) és a prosztatarák (10%). A nőknél a mellrák (16%) szedi a legtöbb áldozatot.

Az egyre hatékonyabb diagnosztikának, az innovatív gyógyszereknek és a hatékonyabb terápiáknak köszönhetően ugyanakkor, ha lassan is, de folyamatosan javul a betegek túlélési esélye.

Az orvosi Nobel-díjak odaítéléséről döntő svéd Karolinska Intézet kutatói legújabb közleményükben igazolták a deutériumcsökkentés daganatellenes hatását.

 

Mi az a deutérium?

A deutérium a hidrogén kétszer nehezebb változata, a víz egyik természetes alkotóeleme.

Roman Zubarev és kutatócsoportja expressziós proteomikai vizsgálati módszerekkel igazolták, hogy a deutériumcsökkentés közel 50 fehérje szintézisét befolyásolja a daganatos sejtekben, oxidatív stresszt idéz elő, és ezen keresztül programozott sejthalált indukál.

Az eredményeke Zubarev professzor a közelmúltban Budapesten megrendezett IV. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián tartott előadásában is ismertette.

 

A svéd professzor szerint a deutérium élettani szerepének megítélése szempontjából nagyon fontos ez a vizsgálati eredmény, mivel már nemcsak azt tudjuk, hogy az eljárás előnyösen alkalmazható a daganatgyógyászatban, hanem azt is, hogy milyen hatásmechanizmus mentén fejti ki hatását.

A természetben megtalálható deutérium biológiai szerepének, élettani jelentőségének felismerése, a vízben és szerves molekulákban megtalálható deutérium hidrogénre történő stratégiai cseréje megnyitja az utat a daganatos és metabolikus betegségek eredményesebb kezelése és megelőzése felé.

A deutériummegvonás terápiás alkalmazása széles körű lehetőséget kínál a jelenleg rendelkezésre álló terápiák hatékonyságának növelésére, emellett más hatásterületeken is ígéretes új lehetőséget nyithat. Az elmúlt évek nemzetközi kutatásai igazolták az eljárás pozitív hatását a szervezet ellenálló-képességére, a fizikai teljesítőképességre, a hosszú távú memóriára, összefüggést mutattak ki az ivóvíz deutériumtartalma és a depresszióra való hajlam között, és kimutatták az eljárás öregedésgátló hatását is.

A deutérium biológiai szerepének, élettani jelentőségének felismerése új távlatokat nyit a gyógyászatban, a deutériumcsökkentés Somlyai Gábor által elindított kutatása jelentős szerepet tölthet be a jövő orvostudományában.

 

Tudjon meg többet a deutériumról!

 • Mi a deutérium, miben tér el a hidrogéntől?
 • Szent-Györgyi Albert javaslata a rák problémájának megoldására.
 • Miért a hidrogén – deutérium izotóppár állhat a szubmolekuláris kutatás és medicina középpontjában?
 • A hidrogén – deutérium izotóppárra épülő szabályozási rendszer jellemzői
 • Hogyan befolyásolhatja a deutériumdepléció a tumorok kialakulását, gyógyítható-e a rák az eljárás segítségével?
 • Hogyan befolyásolja a deutériumszint a metabolikus betegségeket?
 • Hogyan kapcsolódik a ketogén étrend és a deutériumdepléció?
 • Szubmolekuláris medicina – A deutériumdepléció helye a jövő gyógyászatában.
 • Hol tart ma a deutériumdeplécióra épülő gyógyszerfejlesztés?
 • Hogyan befolyásolja a deutériumdepléció a teljesítőképességet?
 • Mik a deutériumdepléció alkalmazásának főbb irányelvei?

 

Somlyai Gábor az Integratív Medicina szakértőinek tagja, és a Deutériumdepléció – Gyógyszerfejlesztés szubmolekuláris szinten című előadása megtekinthető az IM virtuális tanszékén!

 

FORRÁS: Eurostat, MTI, Euronews, Hyd.hu

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

Gyógynövények, hatóanyagok

Mire jó a cseresznye kocsánya?

Azon kívül, hogy ezen csüng a cseresznye az ágról, számos, a szervezetünk számára jótékony hatással bír. Alig akad olyan ember, aki ne szeretné ezt a

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!