fbpx

Hogyan befolyásolja vérnyomásunkat a bélflóra?

Mára köztudott tény, hogy étrendünk nagyban hozzájárul olyan betegségek kialakulásához, mint a magas vérnyomás, illetve hogy a helyes étrend kialakítása az első lépés afelé, hogy tegyünk a kóros állapot kialakulása ellen. Új információ viszont, hogy angol és amerikai kutatások azt is kimutatták, hogy a bélflóra is egy jelentős faktor, ami szerepet játszik az étrendváltozás hatásosságában. A kutatás eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition (Klinikai Táplálkozás Amerikai Napilapja) jelentette meg. A kutatócsoport, Dr. Rue Leng Loo vezetésével a Kent-i Egyetemről elemezte a résztvevők vérnyomását, miután három fajta egészséges diétát követtek. Érdekesség csupán, de az is kiderült, hogy nem minden résztvevő reagált jól a diéta-tervre.

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

A kulcsot egy vizeletvizsgálat eredményei jelentették

Az eredmények a bakteriális anyagcsere termékekről adtak választ: eltérések voltak a bélflóra összetételében. “A változások az anyagcserével kapcsolatos fenotípusokban kulcsfontosságúak lehetnek a helyes étrend meghatározása során. Egyrészt lényeges információval szolgálnak a bélflóra fontosságáról az eltérő étrendek és emésztési reakciók esetén, másrészt nem lehet elmenni további hatásuk mellett, melyet a vérnyomásra gyakorolnak” írta a kutatócsoport. “Az imént említett munkafolyamatok biztos klinikai alapot nyújtanak egy új étrend kialakításához, mely csökkenti a vérnyomást és egyéb szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A magas vérnyomás hipertónia néven is ismert, egy állapot, amelyben a vér túl nagy erővel nyomja az erek falát. Ez komolyabb kardiovaszkuláris betegségekhez is vezethet, mint például a szívelégtelenség, szívroham, stroke vagy érinthet más funkciókat a vesében és a nemzőszervekben. Az artéria falában való plakkal együtt nem csak ártalmas az erek számára, de komoly komplikációk esetén akár halált is okozhat.

A kutatás három DASH diétát tartalmazott

A kutatásban egy, a londoni Imperial College és a John Hopkins Egyetem tudósaiból álló kutatócsoport gyűjtött be legalább 160 vizeletmintát a résztvevőktől, akiknél pre-hipertóniás vagy első stádiumú hipertónia jelei mutatkoztak. Három féle úgynevezett OmniHeart diétán éltek, melyek tápanyag tartalma hasonló a Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH – Étrendbeli megközelítése a vérnyomás csökkentésének) tervéhez. A jegyzék szerint az OmniCarb diéta ötvennyolc százalék kcal-t tartalmazott szénhidrátokból, tizenöt százalékot fehérjéből és huszonhetet zsírból: a másik két diéta elvett tíz százalékot a szénhidrát által garantált kalóriákból és hozzáadta vagy a fehérjéhez, vagy az egyszeresen telített zsírokhoz. A résztvevőket véletlenszerűen párosították egy diéta tervvel, a kísérlet pedig hat hétig tartott. Hat hét megfigyelés után a mintákat begyűjtötték és analizálták. Az eredmények szerint mindhárom diéta hasonló változásokkal járt a résztvevők vizelet metabolitjain – néhány kivételével. A csoport úgy véli a vérnyomás a hat vizeletben megtalálható metabolithoz köthető, amit a diéta biztosított. (Így segíthet a bélflóra  lefogyni vagy elhízni. ) A kutatók szerint ez erős bizonyíték arra, hogy a bélflóra befolyásolja a vérnyomást. Ezeknek az adatoknak a jövőbeli felhasználásával diabetológusok, kardiológusok és dietetikusok új megközelítésből vizsgálhatják az egyes emberek bizonyos diétákra való reakcióit. Tudjon meg többet arról hogyan vigyázhat jobban szíve egészségére a Heart.news oldalon.
Források:
NutraIngredients.com
Heart.org

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

Karácsonyi ajándék

Amennyiben inkább videó szeretnéd megnézni, hogy miről is szól a cikk, görgess le a legaljára – ott megtalálod Árvai Péter összefoglalóját a tartalomról. 🙂 Az

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!