fbpx

Hogyan befolyásolja vérnyomásunkat a bélflóra?

Mára köztudott tény, hogy étrendünk nagyban hozzájárul olyan betegségek kialakulásához, mint a magas vérnyomás, illetve hogy a helyes étrend kialakítása az első lépés afelé, hogy tegyünk a kóros állapot kialakulása ellen. Új információ viszont, hogy angol és amerikai kutatások azt is kimutatták, hogy a bélflóra is egy jelentős faktor, ami szerepet játszik az étrendváltozás hatásosságában. A kutatás eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition (Klinikai Táplálkozás Amerikai Napilapja) jelentette meg.

A kutatócsoport, Dr. Rue Leng Loo vezetésével a Kent-i Egyetemről elemezte a résztvevők vérnyomását, miután három fajta egészséges diétát követtek. Érdekesség csupán, de az is kiderült, hogy nem minden résztvevő reagált jól a diéta-tervre.

 

A kulcsot egy vizeletvizsgálat eredményei jelentették

Az eredmények a bakteriális anyagcsere termékekről adtak választ: eltérések voltak a bélflóra összetételében.

“A változások az anyagcserével kapcsolatos fenotípusokban kulcsfontosságúak lehetnek a helyes étrend meghatározása során. Egyrészt lényeges információval szolgálnak a bélflóra fontosságáról az eltérő étrendek és emésztési reakciók esetén, másrészt nem lehet elmenni további hatásuk mellett, melyet a vérnyomásra gyakorolnak” írta a kutatócsoport. “Az imént említett munkafolyamatok biztos klinikai alapot nyújtanak egy új étrend kialakításához, mely csökkenti a vérnyomást és egyéb szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

 

A magas vérnyomás hipertónia néven is ismert, egy állapot, amelyben a vér túl nagy erővel nyomja az erek falát. Ez komolyabb kardiovaszkuláris betegségekhez is vezethet, mint például a szívelégtelenség, szívroham, stroke vagy érinthet más funkciókat a vesében és a nemzőszervekben. Az artéria falában való plakkal együtt nem csak ártalmas az erek számára, de komoly komplikációk esetén akár halált is okozhat.

 

A kutatás három DASH diétát tartalmazott

A kutatásban egy, a londoni Imperial College és a John Hopkins Egyetem tudósaiból álló kutatócsoport gyűjtött be legalább 160 vizeletmintát a résztvevőktől, akiknél pre-hipertóniás vagy első stádiumú hipertónia jelei mutatkoztak.

Három féle úgynevezett OmniHeart diétán éltek, melyek tápanyag tartalma hasonló a Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH – Étrendbeli megközelítése a vérnyomás csökkentésének) tervéhez. A jegyzék szerint az OmniCarb diéta ötvennyolc százalék kcal-t tartalmazott szénhidrátokból, tizenöt százalékot fehérjéből és huszonhetet zsírból: a másik két diéta elvett tíz százalékot a szénhidrát által garantált kalóriákból és hozzáadta vagy a fehérjéhez, vagy az egyszeresen telített zsírokhoz. A résztvevőket véletlenszerűen párosították egy diéta tervvel, a kísérlet pedig hat hétig tartott. Hat hét megfigyelés után a mintákat begyűjtötték és analizálták.

Az eredmények szerint mindhárom diéta hasonló változásokkal járt a résztvevők vizelet metabolitjain – néhány kivételével. A csoport úgy véli a vérnyomás a hat vizeletben megtalálható metabolithoz köthető, amit a diéta biztosított.

gy segíthet a bélflóra  lefogyni vagy elhízni. )

A kutatók szerint ez erős bizonyíték arra, hogy a bélflóra befolyásolja a vérnyomást. Ezeknek az adatoknak a jövőbeli felhasználásával diabetológusok, kardiológusok és dietetikusok új megközelítésből vizsgálhatják az egyes emberek bizonyos diétákra való reakcióit.

Tudjon meg többet arról hogyan vigyázhat jobban szíve egészségére a Heart.news oldalon.

 

Források:
NutraIngredients.com
Heart.org

 

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

ZOONO - A fertőtlenítés új technológiája

További bejegyzések

Krónikus Betegségek

Ki vagyok én a túlsúlyom nélkül?

Milyen biztonságot ad nekem az a távolságtartó „édes” plusz fölösleg, ami közém és a külvilág közé ékelődik? Miért érzem magam biztonságban, amikor plusz tartalékokat hordozok?

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!