fbpx

Hogyan befolyásolja vérnyomásunkat a bélflóra?

Mára köztudott tény, hogy étrendünk nagyban hozzájárul olyan betegségek kialakulásához, mint a magas vérnyomás, illetve hogy a helyes étrend kialakítása az első lépés afelé, hogy tegyünk a kóros állapot kialakulása ellen. Új információ viszont, hogy angol és amerikai kutatások azt is kimutatták, hogy a bélflóra is egy jelentős faktor, ami szerepet játszik az étrendváltozás hatásosságában. A kutatás eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition (Klinikai Táplálkozás Amerikai Napilapja) jelentette meg.

A kutatócsoport, Dr. Rue Leng Loo vezetésével a Kent-i Egyetemről elemezte a résztvevők vérnyomását, miután három fajta egészséges diétát követtek. Érdekesség csupán, de az is kiderült, hogy nem minden résztvevő reagált jól a diéta-tervre.

 

A kulcsot egy vizeletvizsgálat eredményei jelentették

Az eredmények a bakteriális anyagcsere termékekről adtak választ: eltérések voltak a bélflóra összetételében.

“A változások az anyagcserével kapcsolatos fenotípusokban kulcsfontosságúak lehetnek a helyes étrend meghatározása során. Egyrészt lényeges információval szolgálnak a bélflóra fontosságáról az eltérő étrendek és emésztési reakciók esetén, másrészt nem lehet elmenni további hatásuk mellett, melyet a vérnyomásra gyakorolnak” írta a kutatócsoport. “Az imént említett munkafolyamatok biztos klinikai alapot nyújtanak egy új étrend kialakításához, mely csökkenti a vérnyomást és egyéb szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

 

A magas vérnyomás hipertónia néven is ismert, egy állapot, amelyben a vér túl nagy erővel nyomja az erek falát. Ez komolyabb kardiovaszkuláris betegségekhez is vezethet, mint például a szívelégtelenség, szívroham, stroke vagy érinthet más funkciókat a vesében és a nemzőszervekben. Az artéria falában való plakkal együtt nem csak ártalmas az erek számára, de komoly komplikációk esetén akár halált is okozhat.

 

A kutatás három DASH diétát tartalmazott

A kutatásban egy, a londoni Imperial College és a John Hopkins Egyetem tudósaiból álló kutatócsoport gyűjtött be legalább 160 vizeletmintát a résztvevőktől, akiknél pre-hipertóniás vagy első stádiumú hipertónia jelei mutatkoztak.

Három féle úgynevezett OmniHeart diétán éltek, melyek tápanyag tartalma hasonló a Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH – Étrendbeli megközelítése a vérnyomás csökkentésének) tervéhez. A jegyzék szerint az OmniCarb diéta ötvennyolc százalék kcal-t tartalmazott szénhidrátokból, tizenöt százalékot fehérjéből és huszonhetet zsírból: a másik két diéta elvett tíz százalékot a szénhidrát által garantált kalóriákból és hozzáadta vagy a fehérjéhez, vagy az egyszeresen telített zsírokhoz. A résztvevőket véletlenszerűen párosították egy diéta tervvel, a kísérlet pedig hat hétig tartott. Hat hét megfigyelés után a mintákat begyűjtötték és analizálták.

Az eredmények szerint mindhárom diéta hasonló változásokkal járt a résztvevők vizelet metabolitjain – néhány kivételével. A csoport úgy véli a vérnyomás a hat vizeletben megtalálható metabolithoz köthető, amit a diéta biztosított.

gy segíthet a bélflóra  lefogyni vagy elhízni. )

A kutatók szerint ez erős bizonyíték arra, hogy a bélflóra befolyásolja a vérnyomást. Ezeknek az adatoknak a jövőbeli felhasználásával diabetológusok, kardiológusok és dietetikusok új megközelítésből vizsgálhatják az egyes emberek bizonyos diétákra való reakcióit.

Tudjon meg többet arról hogyan vigyázhat jobban szíve egészségére a Heart.news oldalon.

 

Források:
NutraIngredients.com
Heart.org

 

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

További bejegyzések

Életmód

Kék fény – bűnügy?

A mobilkütyük, kék fény, okos-mindenfélék ügyében nem könnyű újat mondani, hozzáértő gazdasági és egészségügyi szakemberek, pszichológusok már mindent elmondtak. A gyerekek járnak a legrosszabbul Közismert,

Tovább »
Gyermekeink egészsége

Önálló tanulás gyermekeinknél

Önálló tanulás Mindannyian szeretnénk, hogy gyermekünk önálló felnőtté váljon, annak érdekében, hogy ez kialakulhasson, már iskolás korban el kell kezdeni lerakni az alapokat. Most kell

Tovább »

További előadások

Futó Gábor – Ketózis

Zsírégetés okosan! Milyen zsírt vigyünk be, és hogyan? Mi történik, ha felborul az omega3:omega6 arány, és elbillen utóbbi irányába? Fontos: Azért mert nincs tünet, még

Tovább »

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!