fbpx

Érzékenyebbek a mai gyerkőcök?

Egyre több gyermeknél figyelhetőek meg a következő területeken megmutatkozó érzékenységek akár külön-külön, akár halmozottan is:

  • a szenzoros érzékenység
  • a motoros érzékenység
  • a fantázia érzékenység
  • a kognitív, intellektuális érzékenység
  • és az érzelmi érzékenység.

Ezek egyrészt okozhatnak nehézséget a hétköznapokban, másrészt sok konfliktus forrásai lehetnek, ennek ellenére különleges lehetőséget rejtenek a gyermekek számára.

Pár mondatban minden területről írok, hogy könnyebben felismerjük gyermekünknél az érzékenységet, és könnyebben tudjunk rá reagálni.

Érzékeny területek

A szenzorosan  érzékeny gyerekeknél felmerül, hogy az inger feldolgozása eltérő. Ez okozhat például olyat, hogy érzékenyebb a füle, olyan dolgokat is hall, amit mi nem érzékelünk.

Van, akinek a szeme érzékel több árnyalatot, tapintása kifinomultabb, ízérzékelése jobb, szaglása érzékenyebb az átlagnál.
Feltehetőleg ők azok, akiknek ezek az adottságai előnyt jelenthetnek a művészetekben. Érdemes nekik lehetőséget nyújtani, hogy kipróbálhassák magukat zenében, rajzban, festészetben, szakácsművészetben.

Egyre több olyan gyermek van körülöttünk, akinek a mozgásos területen vannak eltérései az átlagostól, vagy az átlag ember elvárásaihoz képest.

Ebben nehéz állást foglalni, hiszen az egész világ is felgyorsult, lehet, hogy ők már ehhez alkalmazkodtak, mi pedig még nem tudtuk felvenni a tempót.

Mindenesetre nehezítő körülmény lehet, hiszen a viselkedése zavaró egy iskolai órán, ahol nyugodtan kell ülni.

Számukra még tudatosabban kell szervezni a mozgásos lehetőségeket, legyenek minél többet szabad levegőn, töltsék ezt szabadon választott mozgással. Rájuk viszont kifejezetten jótékonyan hat a napi 30 perc irányított mozgás, ami a figyelmet is erősíti.

Sok gyermek kitűnő fantáziával rendelkezik, mely a játékában is látszik, mások pedig belső világukban élik ki magukat. Ők azok, akik kicsit visszahúzódóbbnak tűnnek, sokszor inaktívnak, közben pedig éppen a saját gondolatvilágukban élnek.

A kognitív érzékenység abban tud megnyilvánulni, hogy a gyermekünknek van egy kedvenc témája, melyben nagyon jártas. Ez önmagában dicséretre méltó lenne, csak sajnos általában más dolgok egyáltalán nem érdeklik.

Mindenképpen érdemes arra figyelni, hogy gyermekünk kiegyensúlyozottan teljesítsen a különböző területeken, hiszen hiába kiemelkedő egy-egy területen, ha a többivel nehézsége van.

Például a nehezen, ügyetlenül mozgó gyerek aki zseni a dínókban, nehezebben tud beilleszkedni a közös játékokba a társaival, így ott sok kudarcélmény érheti.

A szenzoros-, motoros- valamint érzelmi érzékenység (dühkitörések, hiszti, agresszív viselkedés) eltérése az átlagostól jelzi az idegrendszer éretlenségét is.

Ezekben az esetekben érdemes szenzomotoros mozgásfejlesztést alkalmazni, hiszen ez a módszer egyrészt érleli az éretlenebb idegrendszert, mindezek mellett nagyon jól hat a figyelemre, viselkedésre, ezáltal a hétköznapok kevesebb zűrzavarral telnek mind az ő, mind pedig a környezete számára.

 

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

Előadóink írták

A vírusok a barátaink!

A vírusok – szövetségesek? Ne próbáljuk meg kiirtani őket – inkább lépjünk velük szövetségre! A vírusok ugyanis minden korszakot túléltek és túlélnek; ők a Föld

Tovább »

További előadások

Dr. Darnói Tibor – Krónikus betegségek

“A holisztikus megközelítésben a krónikus betegségek testi-lelki-szellemi rendszerben kerülnek értelmezésre és ezeken keresztül bontakoznak ki a gyógyulás feltételei is. Másként kell közelítenünk a betegségünkhöz, önmagunkhoz,

Tovább »

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!