fbpx

C-vitamin a hormonháztartás egészsége és a rák megelőzése szempontjából

Ha a C-vitaminra gondolunk, valószínűleg a citrusfélék, a tél, és az influenza megelőzése jut először az eszünkbe. Azonban ez az átütő erejű tápanyag sokkal több, mint egy immunerősítő – bár annak is hatásos. Egy úttörő, de alulértékelt kutatás jelent meg mintegy két évtizeddel ezelőtt a Radiation Physics and Chemistry (Sugárzás fizika és kémia) nevű szakértői folyóiratban, ami bemutatta, hogy a C-vitamin elképesztően jótékony hatással van a hormonháztartás egyensúlyára, és potenciálisan segíthet a rák megelőzésében is. Nem meglepő módon a Big Pharma által uralt mainstream média és az orvosi intézmények többsége úgy döntött, figyelmen kívül hagyják a kutatás eredményeit.
Sayer Ji, a Green Med info újságírója elemezte ezt a létfontosságú kutatást, és elmagyarázta, hogy az osztrák kutatók vizsgálatai kimutatták, hogy a C-vitamin szerepet játszhat abban, hogy megakadályozza, hogy a szteroid hormonok, mint például a progeszteron, az ösztron (az ösztrogén egy formája) és a tesztoszteron molekulák bomlásnak induljanak, és mérgező, rákkeltő metabolitok, úgynevezett hormon-tranziensek képződjenek.
Megállapították, hogy a C-vitamin elősegítheti majdnem a teljes ösztron mennyiség regenerálódását, valamint a progeszteron 52,7 százalékának és a tesztoszteron 58,6 százalékának regenerációját. A C-vitamin alkalmazása tehát jelentős hatású lehet, mivel a középkorú nők esetében a rákot okozó hormonpótló terápia alternatívájaként alkalmazható. És mivel a C-vitamin csökkenti a rákkeltő hormon-tranziensek kialakulását is, ez a rákmegelőzés potenciálisan fontos eleme lehet.

A kapcsolat a hormonok és a rák között

Sayer Ji magyarázata szerint amikor a szteroid hormonokat különböző környezeti és egyéb hatások érik, mint például magas hőmérséklet, a pH változása, vagy UV fény, a molekulák elektronokat vesztenek, átalakulnak, és mérgező hormon tranziensekké válnak. És itt jön a képbe a C-vitamin mint „redukáló ágens”, ami azt jelenti, hogy képes más molekuláknak, elektronokat átadni. Amikor a C vitamin molekulája elektronokat ad át a szteroid hormon molekuláknak, regenerálja azokat. Ezzel egyidőben antioxidánsként működik, azaz semlegesíti a rákkeltő szabadgyököket. A kutatás során progeszteron (PRG), tesztoszteron (TES) és ösztron (EI) molekulákat használtak mintaként. Ezeket a hormonokat monokromatikus UV sugárzásnak tették ki (254 nm) 40%víz – 60% alkohol oldatos közegében. A keverékhez C vitamint adagolva mind a hormonok bomlását mind azok regenerációját az egyes hormonoknál külön-külön tanulmányozták az abszorbeált UV-dózis függvényében, HPLC-vel. A kezdeti oldatokból meghatározott keverékben a PRG regenerációja 52,7% volt,a TES hormoné 58,7%, míg az ösztroné 90,9%.

Milyen eredményekre jutott a kutatócsoport?

Elsőként arra a megállapításra jutottak, hogy az elektron leadási folyamat sikeresen visszafordítható egy potenciális donortól – mint például a C-vitamin molekula – való elektron átadással. Másodszor, a rák megelőzésével kapcsolatban az alábbi megállapítást tették: “A hormonok elektron transzfer folyamat segítségével történő regenerációja – amely során elektron donorokat, például C vitamint használnak – új lehetőséget jelenthet a metabolitok képződésének hatékony csökkentésében, azokéban is, amelyek rák kialakulásban játszanak szerepet.” A hormonpótló terápia (HRT) kapcsán pedig megjegyezték: „A kutatás eredményei arra vonatkozóan, hogy a C vitamin elektron donorként képes viselkedni a hormon tranziens molekulák felé hasznos információ lehet a hormonok klinikai alkalmazásában is (pl.: fogamzásgátlók, HRT).”

A C-vitamin étrendkiegészőként való használatának egyéb javallatai

Egy 2007-ben közzétett kutatás jelezte, hogy az amerikaiak többsége C vitamin hiányban szenved, és ennek az étrendkiegészítőnek a nagyon nagy, terápiás dózisban való adagolása megelőzheti olyan krónikus betegségek kialakulását, mint a kardiovaszkuláris betegségek és a rák. Emellett – ahogy arról korábban a Natural News is beszámolt – a C-vitamin hiánya több betegséggel is kapcsolatban van, mint például az izületi fájdalom, izomgyengeség, fáradtság, fogínyvérzés, stb. Jonathan Landsman a Natural Newsnak írt cikkében azt a megdöbbentő megállapítást tette, miszerint „nem létezik olyan ismert vírus, ami ennek a nélkülözhetetlen antioxidánsnak a jelenlétében képes lenne túlélni.” Ezek nagyon jó érvek amellett, hogy növeljük a magas C vitamin tartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztását, csakúgy, mint a természet eme csodálatos ajándékának étrendkiegészítőként való alkalmazását, amelyet lehetőleg tiszta, megbízható forrásból szerezzünk be. További források: GreenMedInfo.com NCBI.NLM.NIH.gov
Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

Egészség

Az ízületi gyulladás így kezelhető

Nem a szteroid az egyetlen megoldás: az ízületi gyulladás kezelésére többféle készítményt és módszert alkalmaznak. Az ízületi gyulladás a komoly fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal jelentősen befolyásolja

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!