fbpx

Mobiltelefon sugárzás: nem árt vigyázni!

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health) által kiadott új tanulmány szerint, a mobiltelefon sugárzás (RFR) hím patkányoknál egy ritka típusú rák kialakulását okozza.

 

Az eddigi legalaposabb vizsgálat

A kutatásban résztvevő egerek és patkányok vizsgálatánál megállapították, hogy a hím patkányoknál a mobiltelefonok sugárzása a szív idegeit körülvevő szövetekben daganatot okozott. A szív szöveteinek károsodása a nőstény patkányoknál is megfigyelhető volt.

A vizsgálatban résztvevő és sugárzásnak kitett hím patkányok hat százalékánál figyeltek meg rosszindulatú szívdaganatot, míg azoknál a patkányoknál, akik nem voltak kitéve sugárzásnak, egyetlen esetben sem jelentkezett tumor.

Dr. John Bucher, a Nemzeti Toxikológiai Program kutatója szerint a vizsgálat az eddigi legalaposabb a témában. A kutatás több mint 10 évig tartott és 25 millió dollárba került. A vizsgálatban körülbelül háromezer egeret és patkányt vizsgáltak, a rágcsálókat két éven át, naponta kilenc órán keresztül tették ki mobiltelefon okozta sugárzásnak. A rágcsálókat már az anyaméhben sugárzásnak tették ki és ez megszületésük után további két évig folytatódott, ez elegendő időnek bizonyult a rák hosszútávú kockázatának megértéséhez, mivel a rágcsálóknál gyorsabban fejlődik ki a daganatos megbetegedés, mint az embernél. Egy kétéves patkány egy 70 éves embernek felel meg.

Az amerikai Nemzeti Rákkutató Hivatal szerint a mobiltelefon-sugárzás az emberre is veszélyes lehet, ezért 29 ország 190 független tudósa felszólította az Egészségügyi Világszervezetet és az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy szigorúbb biztonsági ellenőrzéseket hajtson végre.

 

„A bizonyítékok egyértelműek: a mobiltelefonok agydaganatot okoznak” – mondta Dr. Devas Davis az amerikai Környezetegészségügyi Alapítvány elnöke 2016-ban egy gyermekgyógyászati konferencián Baltimore-ban.

 

Óvjuk magunkat a mobiltelefon sugárzás hatásaitól!

Dr. Davis felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekek agya a sugárzás kétszeresét nyeli el, a felnőtt agyhoz képest. A konferencián résztvevők a mobiltelefon sugárterhelése és az egészségügyi problémák kapcsolatára is felhívták a figyelmet.

A legutóbbi vizsgálatok szerint a szívdaganatok hasonlóságot mutatnak egy korábbi vizsgálat eredményéhez, amiben olyan agydaganatos betegeket vizsgáltak, akik gyakran használtak mobiltelefont.

Érdemes megjegyezni, hogy a kutatásban részt vett állatok 2G és a 3G-hez hasonló sugárzásnak voltak kitéve, 5G esetében magasabb lehet a sugárzás kockázata.

A sugárzás minimalizálása érdekében nyilvánvaló megoldást jelenthet a vezetékes hálózat használata. Ha mindenképp mobiltelefonálni akar, használjon kihangosítót vagy headsetet. Használat közben tartsa távol a készüléket a testétől és a fejétől, lehetőleg egy karnyi távolságra. Ez különösen akkor fontos, ha gyenge a térerő.

 

Ne feledje, hogy a szöveges üzenetek és a videohívások lehetővé teszik, hogy a telefon távolabb legyen a testétől. Ne tartsa a telefont a zsebében, ehelyett tartsa inkább táskában. Lehetőleg alvás közben ne tegye a mobilt túl közel a fejéhez.

A mobiltelefon sugárzás káros következményeivel kapcsolatban további kutatásokra van szükség, de addig is mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a lehető legtávolabb tartsuk a telefont a testünktől.

Forrás:
SanFrancisco.CBSLocal.com
ConsumerReports.org
Baltimore.CBSLocal.com
ChicagoTribune.com

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

Életmód

Kimondott szavak

Az ember életében számos olyan esemény van, amit – nagyon szépen megfogalmazva – saját jószántából nem választana. Ezeket a történéseket karaktere függvényében mindenki kicsit másként

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!