fbpx

Összefüggnek: a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség

Szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség: két népbetegség, amely külön – külön is, együtt viszont nagyon rossz betegségkombinációt jelent.

A tavaly elkészült Capture kutatás az első olyan nemzetközi szintű, beavatkozással nem járó tanulmány volt, amely a 2-es típusú cukorbetegséggel élőket érintő szív- és érrendszeri betegségeket, azok kockázatát, valamint kezelését mérte fel. A kutatás célja volt meghatározni a 2-es típusú cukorbetegséggel élők körében a szív- és érrendszeri megbetegedések és az érelmeszesedés gyakoriságát, dokumentálva a kardiovaszkuláris kockázat-csökkentő gyógyszerek alkalmazását mindkét betegséggel érintett páciensek kapcsán.

Ezt közel 10 000 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált páciens bevonásával végezték Argentínában, Ausztráliában, Brazíliában, Csehországban, Franciaországban, Izraelben, Japánban, Kínában, Magyarországon, Mexikóban, Olaszországban, Szaúd-Arábiában és Törökországban. A résztvevőknek 18 évnél idősebbeknek kellett lenniük, valamint legalább 180 napja kellett, hogy 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizálják őket.

A maga nemében úttörő tanulmány azt mutatta ki, hogy minden három 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő páciens közül 1 érintett szív- és érrendszeri megbetegedésekben, melyek közül 10 esetben 9-szer ateroszklerózissal (érelmeszesedéssel) együtt járó kardiovaszkuláris betegségrőlvan szó.

Az érelmeszesedés kiváltó oka a vérben felhalmozódó zsírok, koleszterin és egyéb olyan anyagok jelenléte, amelyek az érfalban felhalmozódva beszűkítik az erek keresztmetszetét, gátolva ezzel a véráramlást, potenciálisan megnövelve a szívroham és az agyvérzés bekövetkeztének valószínűségét.

A CAPTURE tanulmány kiemelte azt is, hogy 10 olyan 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő páciens közül, akit érint az érelmeszesedés, mindössze 2 részesül olyan vércukorcsökkentő kezelésben, mely bizonyítottan csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát.

A felmérés adataiból tehát világosan kiderült, hogy a 2-es típusú cukorbetegséggel élők között kifejezetten magas a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási aránya, mégis többségük nem részesül olyan vércukorcsökkentő kezelésben, amely bizonyítottan csökkentené az életüket potenciálisan veszélyeztető kardiovaszkuláris események kockázatát.

Forrás: EgészségKalauz

Kép: Canva

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

ZOONO - A fertőtlenítés új technológiája

További bejegyzések

Táplálkozás

A fokhagyma antimikrobiális hatása

A fokhagyma bizonyított hatásai A fokhagyma nemcsak egy fűszernövény, ami nagyon sok finom étel nélkülözhetetlen alapanyaga, hanem egy csodás gyógynövény is. A fokhagyma szinte a

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!