fbpx

Az omega-3 zsírsavak hiánya depressziót okozhat

Az elmúlt évtizedek során összegyűlt bizonyítékok áttekintése azt mutatta, hogy a hosszú láncú omega-3 zsírsavak hiánya végül depresszióhoz vezethet. Fordítva is igaz miszerint, az omega-3 zsírsavak bevitelének növelése különböző kiegészítőkkel segíthet megelőzni vagy kezelni a rendellenességet.

 

A megfelelő táplálkozáson múlik minden

A depresszió különböző formái számos embert érintenek a világon, közülük is kiemelkedően sokan fiatalok. Általánosan elterjedt nézet, hogy a depresszió az egyik fő oka a tragikus és korai halálozásokkal járó szívbetegségeknek és öngyilkosságoknak.

A súlyos depresszív zavar (MDD) gyakran kezelik szelektív szerotoninvisszavétel-gátlókkal (SSRI). Ennek ellenére a betegek harminc-negyven százaléka továbbra is a depresszió tüneteivel küzd és lehetséges, hogy a kezelés maga is hozzájárul a mániákus és öngyilkos hajlam kialakulásához a betegeknél.

Számos kutatás keresett már hatékonyabb megoldást a kezelésre és a megelőzésre, és a Cincinnati Egyetem kutatása most úgy véli, a betegek étrendjében találhatjuk meg a választ. 

 

Az alacsony omega-3 zsírsav szint ugyanis depresszióhoz vezethet

Harminc évnyi eredményei utalnak arra, hogy az amúgy is nélkülözhetetlen hosszú láncú omega-3 (LCn-3) zsírsavak az étrendben hatással lehetnek az MDD tüneteire és kialakulására. Továbbá az eredmények azt mutatták, hogy az LCn-3 zsírsavak hiánya növelte a szívbetegségek kialakulásának esélyét és az öngyilkossági hajlamot az MDD betegeknél.

Az omega-3 zsírsavak roppant fontos tápanyagok, amelyeket megtalálhatunk bizonyos ételekben. A legjobb források közé tartoznak az alga-alapú kiegészítők, halolaj kapszulák és zsíros, hideg vízben élő halak, mint a lazac, a pisztráng vagy a tonhal.

Bizonyítékok szerte a világból arra utalnak, hogy a rendszeres halfogyasztás növeli az eikoszapentaén-sav szintet (EPA) és a dokozahexénsav szintet (mindkettő fontos omega-3 zsírsav). Mivel az egészséges ember nem képes bio-szintetizálni a többszörösen telítetlen zsírsavakat, – mint az omega-3 csoport – a legtöbb LCn-3 zsírsavat a táplálkozáson keresztül szerzi.

Több országban végzett epidemiológiai kutatások bizonyítják, hogy fordított kapcsolat van az elfogyasztott hal vagy tengeri étel mennyisége és a bipoláris zavarok és depresszió gyakorisága között. A kutatás szerint minél magasabb az elfogyasztott hal mennyisége, annál kisebb az esély a depresszióra.

Természetesen ennek a fordítottja is igaz. Továbbá, az alacsony vörösvértest EPA és DHA szint összeköthetőnek tűnt az öngyilkosággal és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával – amely a két vezető oka a depressziós fiatalok elhalálozásának.

 

Az omega-3 kiegészítők megelőzhetik a depressziót

A két omega-3 kiegészítő is segíthet növelni a mai SSRI kezelések hatásosságát, amit a depresszió kezelésére használnak. Emellett segíthet megelőzni a depresszió kialakulását, illetve segíthet kezelni a tüneteit.

Továbbá, kutatások az agy struktúrájáról és rágcsálók fejlődéséről az mutatta, hogy a hosszú láncú omega-3 zsírsav szintek okozzák az agy elváltozását oly módon, amelyeket MDD-s betegeknél láthatunk. Azok az állatok amelyek halolaj kiegészítőket kaptak a teszt során, csökkentett depresszív magatartást mutattak.

Végül, a legfrissebb adatok szerint az omega-3 zsírsav hiány növeli a pro-gyulladásos válaszokat az agyban, amely növeli a depresszió kialakulásának esélyét. Összevetve előző adatokkal, a jelek szerint az LCn-3 zsírsav hiány egy kezelhető rizikófaktor a súlyos depressziós rendellenességgel kapcsolatban.

 

Erre alapozva javasolja a kutatás a rutin MDD klinikai szűréseknek és kezeléseknek az omega-3 zsírsav hiány felügyelését. Továbbá, fontos ezen tesztek korai elvégzése, hogy megelőzzük a depresszió kialakulását és kezeljünk bármely tünetet, ami már fennáll.

A kutatás szerzője, Robert McNamara is elvégzett egy előzetes tesztet, ahol megfigyelték az EPA és DHA szinteket MDD-s betegeknél. Azok a résztvevők, akiknél hiányt találtak omega-3 kiegészítőt kaptak. Az eredmények ígéretesek.

 
Források:
Science.news
ScienceDirect.com
AJP.PsychiatryOnline.org
Nature.com

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

 

További bejegyzések

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!