Barion Pixel Veszélyes lehet masszírozni az arcbőrt — Integratív-Medicina

Veszélyes lehet masszírozni az arcbőrt

Eddig csak a testünket edzettük, külföldön azonban egyre divatosabb az arcizmaink tornáztatására kifejlesztett erőteljes masszázstechnika is. De vajon tényleg ez lenne a fiatal, ráncmentes bőr megőrzésének titka?

Kardio, állóképesség-fejlesztő tréning és nyújtás – ez a három összetevő szükséges a feszes, izmos test megőrzéséhez. A legújabb trendek szerint ugyanez igaz az arcunk feszességének megőrzésére is. Külföldön ezért gombamód megszaporodtak az arcjóga, -pilates, sőt arc-bootcamp órákat kínáló szalonok. De vajon ezek tényleg érnek is valamit?

FaceGym – A bőr edzése

Már létezik olyan arcizom erősítő masszázst is, ami azáltal, hogy javítja a bőr vér- és oxigénellátottságát, hosszú távon serkenti a kollagéntermelést. “Egy átlagember arcán több mint 40-féle izom található, melyet ezzel a speciális kezeléssel ugyanúgy meg lehet dolgoztatni, akárcsak a farizmainkat edzés közben” – mondja Inge Theron, a FaceGym nevű új arcfiatalító módszer kitalálója. Ha azonban elhanyagoljuk őket, a többi izomhoz hasonlóan elkezdenek megereszkedni.

De mégis hogy néz ki egy ilyen arctréningkezelés? Habár megizzadni biztosan nem fogunk közben, azért nem is különösebben pihentető. Bemelegítést követően először egy elektromos izomstimulációs eszköz segítségével enyhe áramütésekkel stimulálják az arc izmait, majd erőteljes masszírozás, gyúrás (kézzel, kislabdával, hengerrel), végül pedig intenzív “pofozgatás” következik a nyirok- és vérkeringés fokozása, valamint a sejtmegújulás és kollagénképződés serkentése céljából. Theron szerint ez a 30 perces eljárás páratlanul üdévé, kisimulttá és ragyogóvá varázsolja a bőrt. “Az egész pont olyan, mintha a kötőszövetben található kis kollagénsejtek felüléseket végeznének” – állítja a szakember.

A FaceGym kitalálója esküszik rá, hogy – akárcsak a testünk edzése esetében – minél többször alkalmazzuk ezt a módszert, annál jobb eredményeket érhetünk el. Véleménye szerint hat alkalom gyakorlatilag egy egyszeri botoxkezelés hatásával ér fel. Más szakértők azonban nem osztják ezt a felvetést.

Paula Bergoun bőrápolás-szakértő szerint a bőr drasztikus húzásának következtében a szövetállományban valójában apró szakadásokat idéznek elő, ami azért káros, mert ezek a szövetek tartják feszesen az arcbőrt. Nem véletlen tehát, hogy a szánk és a szemünk körüli bőr – melyet a legtöbbet mozgatunk – ereszkedik meg legelőször. “Minél gyakrabban tesszük ki intenzív “nyúzásnak” a bőrt, annál jobban segítjük a gravitáció munkáját. A túlstimulálás tehát rugalmasságvesztéshez és gyorsabb ráncosodáshoz vezet” – teszi hozzá.

Asztrológia konferencia 05.29

A masszázs hasznos, de nem mindegy, hogy milyen

Ha a hagyományos értelemben vett, szakszerűen végzett kozmetikai masszázsról beszélünk, melynek elsődleges célja többek között a mélyebb hatóanyagbevitel, annak mindenképpen számos előnyös hatása ismert – magyarázta Dalmadi Krisztina kozmetikus. A vérerek ugyanis kitágulnak, felgyorsul az anyagcsere és a nyirokkeringés, miközben a szövetek több tápanyaghoz és friss oxigénhez jutnak. Ennek látható jelei is vannak, hiszen az arcunk kipirul, hőmérséklete megemelkedik. Ha szakemberrel masszíroztatunk, a bőr öregedési folyamatait is lassíthatjuk, hiszen hatására fokozódik a kötőszöveti sejtek és rostok képződése.

A dolog azonban nem veszélytelen. Rosaceas vagy túlérzékeny bőrűek esetében tilos erősebb arcmasszázst végezni. Egy durva gyúrás gyakorlatilag összetöri a bőrt, sőt az apróbb hajszálerek meg is pattanhatnak még normál bőr esetében is” – mondta el a kozmetikus. Tapasztalatai szerint érdemes az arany középúton maradni, és megbízható, hiteles szakembert választani, aki ismeri a helyes masszázstechnikát.

Arcmasszázs: így csináljuk otthon!

Már számos eszköz fellelhető az otthoni arcmasszázs megkönnyítésére és a jótékony hatások fokozására. Ha azonban nem szeretnék, vagy nem tudunk ilyesmire költeni, a két kezünkkel is remekül felfrissíthetjük az arcbőrünket, és rendszeresen (heti kétszer-háromszor) végezve akár a ráncok megelőzéséhez is hozzájárulhatunk − nem beszélve a relaxáló, megnyugtató élményről.

A legfontosabb tudnivalók az otthoni arcmasszázshoz:

  • Alaposan mossunk arcot és kezet, mielőtt elkezdenénk az arcizom masszázst!
  • Válasszunk jó minőségű hidegen sajtolt olajat (például jojoba-,argánolaj) vagy arckrémet a masszírozáshoz.
  • A mozdulataink mindig bentről kifelé és lentről felfelé irányuljanak (ez az arcizom megemeléséhez is hozzájárul).

Teljes arc

Ujjbegyeinkkel finoman ütögessük át az egész arcot, ettől ellazul és bemelegszik az arcizom. Ezután simító mozdulatokkal haladjunk az orca két oldalán felelé az álltól a homlok irányába mindkét oldalon 30 másodpercen át.

Szemkörnyék

A gyűrűsujjunkkal finoman nyomkodjuk végig a szemünk alját, majd a szemöldökünk alatti részt belülről kifelé haladva. Vigyázzunk, hogy ne húzzuk a bőrt, ugyanis itt a legfinomabb, így könnyen új ráncok keletkezését idézhetjük elő.

Szemöldök

A hüvely- és mutatóujjunkkal csipegető mozdulatokat végezve, belülről kifelé haladva masszírozzuk át a két szemöldököt. Ismételjük ötször.

Homlok

Az orrtőtől kiindulva nagy ívben simítsuk át a homlokot a halánték irányába. Végezzük ezt a mozdulatot fél percen át.

Ajkak körül

Az álltól elindulva az orrig masszírozzuk félköríves mozdulatokkal a száj körüli részt fél percen keresztül.

Orrcimpák

A két mutatóujjunk begyével körkörös mozdulatokkal haladjunk végig néhányszor az orrnyereg két oldalán.

Toka

Kinyitott ujjakkal simítsuk át a bőrt az állvonalunktól a fülek irányába. Ezt mindkét oldalon végezzük el legalább nyolcszor.

Forrás: Házipatika

Asztrológia konferencia 05.29

További bejegyzések

Egészség

Így is küzdhetünk a csontritkulás ellen!

Második vonalas csontépítés? Az Illinois Egyetem kutatói szerint csontritkulás esetén először elegendő megemelni a táplálékokkal bevitt kalcium és D-vitamin mennyiségét vagy tablettákat szedni. “Sokak számára

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!