Barion Pixel A szív kalciumszintje a szívbetegség lehetséges biomarkere — Integratív-Medicina

A szív kalciumszintje a szívbetegség lehetséges biomarkere

A Centers for Disease Control and Prevention szerint a szívbetegség a vezető halálok a férfiak és nők körében Amerikában. A súlyos és gyakran végzetes állapotot, a szívbetegséget olyan kardiometabolikus diszfunkciók okozzák, mint a magas koleszterinszint, magas vérnyomás, inzulinrezisztencia és elhízás.

Az Endocrinology and Metabolism című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány azonban feltárta, hogy a túlzott kalciumszint növelheti a szívbetegségek kockázatát is. A kalcium önmagában nem káros az Ön számára. A kalcium a szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag. A legtöbb csak a csontokban és a fogakban található meg, ezért rendkívül fontos a csontritkulás megelőzésében.

A csontképződés mellett a kalcium más szervezeti funkciókban is fontos szerepet játszik, mint például a vérkeringésben, a hormontermelésben és az immunitásban. A kalcium segít a jelek továbbításában az agyból a test különböző részeibe. Megfelelő kalciumszint nélkül a csontok törékennyé válhatnak, és törékenyek lehetnek. A kalcium hiánya a csontnövekedés lelassulásához, a fogak rossz egészségéhez és a krónikus izomfájdalmakhoz is vezethet. (Kapcsolódóan: A kalciumhiány csonttöréseket, veseköveket okoz.)

Asztrológia konferencia 05.29

A kalciumról azt hitték, hogy a vérnyomásra, a koleszterinszintre és a vércukorszintre gyakorolt pozitív hatása miatt véd a szívbetegségek ellen is. A legújabb tanulmányok azonban azt mutatják, hogy negatív hatással van a keringési rendszerre is. A kalcium és a szívbetegség közötti kapcsolat Az új-zélandi Aucklandi Egyetem kutatócsoportja megállapította, hogy a túlzott kalciumszint növeli a mortalitást és a szívbetegség progresszióját. Számos prospektív tanulmány elemzése során a kutatók azt találták, hogy a felesleges kalcium hozzájárult az artériás plakk kialakulásához, amely a szívbetegség biomarkere.

A tanulmány eredményei alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a túlzott kalciumszint határozottan hozzájárul a szívbetegségek kockázatához.

Azt is javasolták, hogy az idősebb felnőttek törések és esések megelőzésére irányuló stratégiáinak a kalciumbevitel növelése helyett a testsúly fenntartására kell összpontosítaniuk. Más tanulmányok is alátámasztják a kutató megállapításait. Egy másik, a Current Atherosclerosis Reportsban megjelent tanulmány szerint a túlzott kalciumszint összefüggésben áll a szívbetegségek fokozott kockázatával. Eközben a John Hopkins Egyetem Orvostudományi Karának kutatói azt találták, hogy a magas kalciumszint növeli a vérrögök kialakulásának valószínűségét.

Ezenkívül a túlzott kalciumszint az artériák megkeményedését okozta, ami növeli a szívbetegségek kockázatát.

Természetes módszerek a szívbetegség kockázatának minimalizálására

Az egészségesebb életmódra való áttérés továbbra is az egyik legjobb módja az egészség megőrzésének és a szívbetegségek kialakulásának megelőzésének. Íme hat életmódbeli változás, amely jobb szív egészségéhez vezethet.

Rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás segít a koleszterinszint csökkentésében és a testsúly szabályozásában. Minimalizálja a szívet károsító egyéb kardiometabolikus diszfunkciók kockázatát is, mint például a magas vérnyomás és a magas vércukorszint. Az egészség megőrzése érdekében célozzon meg legalább 30-60 perc fizikai aktivitást minden nap.

Fogyasszon szív-egészséges ételeket

A gyümölcsökben, zöldségekben, sovány húsokban és egészséges zsírokban gazdag étrend segíthet megvédeni a szívet a vércukorszint-emelkedéstől és a magas koleszterinszinttől. Ezenkívül korlátozza vagy kerülje a nagy mennyiségű finomított cukrot, nátriumot és telített zsírt tartalmazó élelmiszereket. Tartsa meg az egészséges testsúlyt Az elhízás a szívbetegségek és más krónikus betegségek biomarkere. Étkezzen egészségesen, és kötelezze el magát az edzésprogram mellett az egészséges testsúly megőrzése érdekében.

Eleget aludni

Az alváshiány hormonális egyensúlyhiányt okoz, ami növeli az elhízás kockázatát. Ügyeljen arra, hogy minden este legalább hét órát aludjon. Törekedjen arra, hogy minden nap ugyanabban az időben aludjon és keljen fel.

Ne dohányozzon

A dohányban és a passzív dohányzásban lévő vegyszerek károsíthatják az ereket és befolyásolhatják a légzést. A cigarettafüst szintén növelheti a vérnyomást és befolyásolhatja a pulzusszámot.

Kezelje a stresszt

A stressz olyan egészségtelen szokásokhoz vezethet, mint a dohányzás, az ivás és a túlevés. A stressz enyhítésére gyakoroljon éberségi gyakorlatokat, végezzen finom nyújtásokat, lélegezzen lassan, vagy igyon gyógyteákat. Míg a legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a kalcium potenciális biomarkere lehet a szívbetegségekben, ez nem jelenti azt, hogy teljesen le kell mondania a kalciumról. Alapvető mikrotápanyag marad, ezért kövesse a kiegyensúlyozott étrendet kalciumban gazdag ételekkel, hogy megelőzze a tápanyaghiányt.

Forrás: Naturalnews.com

Képek: Canva

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Asztrológia konferencia 05.29

További bejegyzések

Egészség

Így is küzdhetünk a csontritkulás ellen!

Második vonalas csontépítés? Az Illinois Egyetem kutatói szerint csontritkulás esetén először elegendő megemelni a táplálékokkal bevitt kalcium és D-vitamin mennyiségét vagy tablettákat szedni. “Sokak számára

Tovább »
Táplálkozás

Böjt, böjtkúrák

A keresztény világban a hamvazószerdával kezdődik a nagyböjti időszak. II. Orbán pápa (1091) óta az előző évi barka hamujának megszentelt porával a pap keresztet rajzol

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!