fbpx

Hogyan őrizzük meg könnyen az egészségünket – 15 praktikus jó tanács

Az év végén mindig sokan megfogadják, hogy január elsejétől változtatnak az életmódjukon, de a legtöbben nem tartják be a fogadalmaikat. Most itt van néhány praktikus tanács szakértőktől arra, hogy lehetünk – vagy maradhatunk – egészségesek.

Ha mindenki betartaná újévi fogadalmát, és elkezdené a rendszeres testmozgást, egészségesebben étkezne és leszokna a dohányzásról, 80 százalékkal csökkentené a szívbetegség, 90-nel a cukorbaj és 50-nel a rák kialakulásának veszélyét.

Ennek ellenére a legtöbben nem tartják be fogadalmukat. Nekik itt van három neves amerikai szakértőtől 15 praktikus jó tanács arra, hogyan élhetnek egészségesebben.

1. Hordjon magával lépésszámlálót!

Egy új kutatás eredménye szerint azok, akik lépésszámlálót hordanak magukkal, naponta átlagosan 1,5 kilométerrel többet gyalogolnak, így könnyebben fogynak és csökken a vérnyomásuk is. A tanács mindenki számára napi 30 perc élénk séta és napi tízezer lépés megtétele.

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

2. Ne felejtkezzen el a súlyemelésről!

Túl sokan hanyagolják el ez erősítő edzéseket, különösen a nők közül, pedig nekik lenne erre igazán szükségük ahhoz, hogy elkerüljék a korral járó izom- és csonttömeg csökkenést. A tanács: legalább húszpercnyi erősítés, hetente két-három alkalommal.

3. Ne szedjen túl sok vitamint!

Nagy divat a vitamintabletták szedése, pedig kevés bizonyíték van arra, hogy ez hasznos lenne. Ezért mindenkinek azt javasolják, hogy a szükséges vitaminmennyiséget lehetőleg élelmiszereken keresztül vegye magához.

Az állapotos, illetve gyermeket tervező nőknek gondoskodniuk kell arról, hogy elég folsavhoz jussanak. A nők napi szükséglete minimum ezer milligramm kálcium (a menopauza után napi 1200 milligramm), emellett mindenkinek szednie kell napi 800 egységnyi D vitamint minden nap.

4. Hetente legalább kétszer egyen halat!

Egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy a sötét színű halak – lazac, tonhal, makréla és hering – olaja egészséges: jó a szívnek és az agynak, és csökkenti még a rákbetegség kialakulásának veszélyét is.

5. Kérjen tanácsot az orvosától, mielőtt aszpirint kezd szedni!

Mielőtt valaki azért kezdene aszpirint szedni, hogy megakadályozza a szívbetegség kialakulását, okvetlenül kérjen tanácsot az orvosától, ne tételezze fel magától, hogy ez a módszer a számára is jó. A legújabb klinikai kísérletekből ugyanis az derült ki, hogy a 65 évnél fiatalabb, egészséges nők szívét nem védi meg az aszpirin.

A gyógyszer rendszeres szedése elsősorban a 65 évnél idősebb nőknek, illetve azoknak ajánlott, akik szív- és érrendszeri betegségekkel, illetve cukorbetegségben szenvednek. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az aszpirin tartós szedése súlyos mellékhatásokkal járhat, például vérzést okozhat a bélrendszerben.

6. Öreg tanács nem vén tanács: igyon elég vizet!

Mindegy, merre jár az ember, ha úgy érzi, kezd szomjas lenni, azonnal kerítsen vizet! A vízfogyasztás létfontosságú az egészség szempontjából.

7. Aludjon napi nyolc órát!

Egy sor vizsgálat bizonyítja, hogy az embernek valóban napi nyolcórai éjszakai alvásra van szüksége. Ennek sok haszna van: a megfelelő mennyiségű alvástól jobban érezzük magunkat, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyét, javítja a memóriát és csökkenti annak a veszélyét, hogy autóbalesetet szenved az ember.

8. Cukorból és koffeinből a lehető legkevesebbet fogyassza!

A cukor és a koffein a két “legális gyilkos”. Bármilyen hihetetlen, a cukorfogyasztás visszafogása növeli a szervezet energiáját azáltal, hogy minimálisra csökkenti a cukorszint ingadozását, amelyet az édességek okoznak.

A koffeinre minden ember másképpen reagál, de a legtöbben valószínűleg enélkül is túl vagyunk pörögve – fölösleges ezt még mesterségesen is fokozni.

9. Ne zárkózzon el az akupunktúrától és a masszázstól!

Mind a kettő valós segítséget nyújt krónikus problémák, például hátfájás és neuropátia esetén. Többet érhet a fájdalmak csökkentésében egy jó masszőr, mint a fájdalomcsillapítók állandó szedése.

10. Szokjon le a dohányzásról!

A dohányzásban nincs semmi jó. Ha azonban nem képes leszokni, legalább csökkentse az elszívott cigaretta mennyiségét és kérjen szakembertől segítséget. A nikotintapasz és az akupunktúra is hasznos lehet.

11. Jó tanács: ne a diétával foglalkozzon, hanem az evéssel!

Ha az ember éhes, hajlamos arra, hogy túlegye magát, különösen esténként. Ezért kell eleget enni napközben, lehetőleg négyóránként. A délutáni étkezés inkább “második ebéd”, mint nassolás legyen, így energikusak maradhatunk, és nem leszünk annyira éhesek este.

12. Úgy ossza be az ételt, mint a pénzét!

A következőképpen számolhatja ki, mennyi kalóriát fogyaszthat egy nap: szorozza meg az ideális testtömeg-indexet tízzel és adjon hozzá még 600 kalóriát, ha mérsékelten, illetve 700-at, ha nagyon aktív életet él. Ezt ossza el az egész napra!

13. Minden étkezésre háromféle ételt egyen!

14. Ne feledje: az evés nem oldja meg az érzelmi problémákat!

Sokan azért esznek, amikor rossz a kedvük, hogy jobban érezzék magukat. Ez rövidtávon tényleg használ, hiszen bizonyos ételek ideiglenesen javíthatják a hangulatot. Hosszútávon azonban a problémák maradnak – és Ön is többet nyom néhány kilóval.

15. Italban se vegyen magához túl sok kalóriát!

Könnyen lecsúszik az italokkal is jó néhány kalória, anélkül, hogy észrevennénk: a Starbucksnál kapható eggnogg tejeskávéban annyi kalória van, mint egy Big Macben! Egyet-egyet “terápiás” céllal megengedhetünk magunknak, de ebben az esetben úgy számoljunk, hogy egy teljes fogást elfogyasztottunk.

Forrás: Házipatika

Képek: Canva

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

Előadóink írták

A vírusok a barátaink!

A vírusok – szövetségesek? Ne próbáljuk meg kiirtani őket – inkább lépjünk velük szövetségre! A vírusok ugyanis minden korszakot túléltek és túlélnek; ők a Föld

Tovább »
Gyógynövények, hatóanyagok

Zsúrló, csontjaink legjobb barátja

A mezei zsurló (equisetum arvense), amit kétéltű növénynek is szoktak emlegetni és kicsi bolygónk igen régi lakója, körülbelül 400 millió éve él itt a Földön,

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!