fbpx

Tyúkhúr, gyógynövény és gyomnövény egyben

A tyúkhúr megosztó növény: a gazdák folyamatos küzdelmet folytatnak vele a mezőgazdasági területeken, ahol gyakran felüti a fejét, mások viszont szándékosan ültetik kertükbe gyógynövényként, élelmiszerként annak jótékony egészségügyi hatásai, finom íze miatt.

Cikkünkben bemutatjuk, milyen növény a tyúkhúr, milyen kártékony és jótékony hatásai vannak mind a környezetre, mind szervezetünkre és milyen módon hasznosíthatjuk a háztartás körül!

A tyúkhúr felépítése, elterjedése

A közönséges tyúkhúr (másnéven csibehúr, tikhúr, tyúkbegy, egérfül) egy zárvatermő, kétszikű növény, ami a szegfűfélék családjába tartozik. Európai származású, ám Észak-Amerikában is fellelhető növényfaj, ami a nitrogénben gazdag talajokat kedveli leginkább.

Gyakori gyomnövénye jól karban tartott mezőgazdasági területeknek, emiatt vegyszerrel is irtják. Egyéves növény, ami a hideg évszakokban csírázik, majd tavaszi burjánzásnak indulása előtt áttelel.

Nagyon masszív, tartós növény: ahol egyszer megtelepszik, a magok 25 éven keresztül is kicsírázhatnak, emiatt a képessége miatt gyakran telepítik talajtakarónak például szőlősökbe.

Hogy néz ki?

Vékony karógyökérrel csatlakozik a talajhoz, szára lágy, vékony, amelyen levelei átellenesen állnak. Felső levelei kisebbek, kerekebbek, az alsó levelek nyéllel csatlakoznak a szárhoz, tojásdadok, kihegyezettek. Virága fehér, erről tudjuk megkülönböztetni más, hasonló és gyakori gyomnövényektől.

A tyúkhúr mérgező?

Nem, emberi fogyasztásra is alkalmas. Mivel szaponintartalma magas, egyes állatoknál, ha nagymennyiségben legelik azt, előidézhet hasmenést, hányást.

A tyúkhúr jótékony hatásai

Gazdag A és C-vitaminban, magnéziumban, foszforban és kvarcban is. A népi gyógyászat többnyire gyomnövényként kezeli, de vese- és májtisztító hatást is tulajdonít neki, ami oldja a szervezetben létrejött köveket.

Tápláló, frissítő élelmiszer, ízletes, zsenge levelei felfrissítik fogyasztóját, gyakran adják gyengélkedő betegeknek akár nyersen, akár tyúkhúr tea vagy tyúkhúr csepp formájában.

Mindemellett csökkenti a vér koleszterinszintjét, alkalmazzák a köhögés csillapítására és különféle emésztőrendszeri megbetegedések kezelésére is. A fogyókúrának is nagyszerű eszköze lehet. Borogatásként és sebgyógyításra is felhasználható.

Felhasználása

  • tea
  • csepp
  • tyúkhúr saláta
  • különböző étrendkiegészítők
  • étkezési dekoráció
  • főzve alapanyaga lehet leveseknek, főzelékeknek is
  • kenőcs

Tyúkhúr, gyógynövény és gyomnövény egyben

Tea elkészítése

Készülhet zsenge hajtásokból és szárított tyúkhúrból is. Előbbi esetben szedjünk egy csokor tyúkhúrt és forrázzuk le, utóbbiban egy evőkanálnyi szárított tyúkhúrhoz 2,5-3 dl forró vizet adjunk. 15 percig hagyjuk ázni, hogy a tea átvegye a növény jótékony hatásait, aromáját, majd szűrjük le!

Mellékhatása

Használata nem javallott terhes nők és 12 éves kor alatti gyermekek fogyasztására, nehogy rosszullétet okozzon. Ezenfelül jellegzetes mellékhatása nincs, járjunk el vele ugyanúgy, mint bármelyik másik zöldáruval, amit fogyasztunk: mindent csak mértékkel, az értelemszerűség határain belül!

Teája hol kapható?

Gyakorlatilag minden gyógynövénykészítményeket forgalmazó áruházláncban, webshopban fellelhető készítmény a tyúkhúr tea vagy csepp. Zsenge úton nehezebb megbízható forrásból hozzájutni, ha csak nincs saját kertünk, ahol megterem.

A tyúkhúr mezőgazdasági kára

Annak ellenére, hogy a tyúkhúr egy kistermetű, lágyaszárú gyomnövény, képes számottevő mezőgazdasági károkat okozni, ugyanis ősszel és tavasszal is gyorsabban csírázik, mint a gabonafélék.

Ha nagyon elterjedt, a búza és árpa vetéseket foltokban képes kipusztítani, emellett, ha a tyúkhúr növekedése a meleg időben megáll, teret enged más gyomnövények kifejlődésének, felszaporodásának is.

Továbbá kárt okozhat az őszi káposztarepcében és a fiatal karácsonyfatelepekben is, ugyanis, ha túlburjánzik, nem hagyja levegőhöz jutni a kultúrnövényeket, késleltetheti azok fejlődését.

Természetes ellensége

Habár egy viszonylag ellenálló gyomnövény, a peronoszpóra gyakran kifog rajta: a növényt megbetegíti, ám végérvényesen nem pusztítja el, a magok csírázóképessége megmarad.

A tyúkhúr elleni védekezés

A tyúkhúr elleni vegyszeres védekezés nehéz, viszonylag ellenálló faj; ehelyett ajánlott, kézenfekvőbb módszer a vetésváltás, például a fertőzöttebb gabonaföldeket, pillangósokat a következő évben érdemesebb kapásnövényekkel beültetni, így a tyúkhúrt más úton tudjuk eltávolítani.

Gyakori talajmunkával is védekezhetünk ellene: tarlóhántással, őszi szántással irthatjuk, de le is legeltethetjük juhhal, szarvasmarhával azt.

Összegzés: a tyúkhúr inkább gyógynövény vagy gyomnövény?

Mindkettő, attól függően, hogy milyen nézőpontból vizsgáljuk. Alapjában véve gyomnövényként tartjuk számon, ugyanis a nagymértékű elterjedése árt a mezőgazdasági kultúrnövények fejlődésének.

Magas vitamintartalma és kellemes íze miatt nyugodtan elfogyaszthatjuk, feljavíthatjuk, díszíthetjük vele ételeinket.

Forrás: agrarszektor.hu

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

Táplálkozás

Energia csökkentett italok és ételek

Számtalan helyen bizonyították már, hogy az energia csökkentett italok és ételek nem hogy nem csökkentik a kalóriafelvételt, hanem inkább fokozzák. Legutóbb az Index referált amerikai

Tovább »

Sétálj Velünk!

Az Integratív Medicina küldetésének érzi, hogy a hasonló gondolkodású, egészségtudatos emberek számára teret teremtsen a találkozásra. Napjainkban jelentősen megritkultak az olyan lehetőségeink, ahol hasonló érdeklődési

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!