fbpx

Citokinvihar? Magyar kutatók bizonyították az Omega-3 fontosságát!

A Pécsi és Debreceni Egyetem kutatói közös munkával megállapították, hogy a koronavírus által okozott és sokszor a halálozás hátterében álló úgynevezett citokinvihar jelenségének megelőzésében és kezelésében fontos szerep jut az Omega-3 zsírsavaknak. A több mint másfél éve tartó világjárvány áldozatainak a szervezete sokszor e jelenséggel nem tudott megbirkózni, így a szakemberek világszerte hamar keresni kezdték a megoldást. A citokinvihar megelőzése és kezelése fontos jelentőséggel bír az egészségünk és biztonságunk szempontjából.

A Covid-19 betegség sokszínű tünetei mellett a súlyos esetekben citokinvihart is okozhat. A jelenség során a vírusfertőzés miatti gyulladás olyan mértéket ölt, hogy a szervezet az immunválasz alatt túlzott mennyiségű védekező anyagot, gyulladásos fehérjéket termel. Ezeknek a sokféle tulajdonsága és kontrollálatlan felszabadulása miatt életet veszélyetető állapot alakul ki. Ezen gyulladásos fehérjék közül fontos megemlíteni az IL-6 nevű citokint, melynek szintje a vérben arányos a betegség súlyosságával.

Ez a fent említett, magyar kutatók által publikált cikk is ezzel a jelenséggel, pontosabban az Omega-3 zsírsavak védő, immunrendszert befolyásoló hatásainak fontosságával foglalkozik. A kutatók rengeteg cikket és tudományos közleményt elemezve mondják ki, hogy az Omega-3-nak fontos szerepe lehet a citokinvihar megelőzésében és kezelésében. Kutatásuk során törekedtek csak a megfelelő minőségű, értékes cikkek kiválogatására. A sok kutatómunka eredményeként derült fény arra, hogy egyes vitaminok és nyomelemek klinikailag hasznosak ebben a komplex problémában, s ezek közül a DHA és EPA kiemelkedik a korábban is bizonyított, vírusinfekciókban is védő szerepével.

Az Omega-3 zsírsavak családjába tartozó DHA és EPA egyik immunrendszerre gyakorolt hatását pont az IL-6-on fejti ki. Állatokban vizsgálva például nagyszerűen látszik, hogy az előzetes Omega-3 fogyasztás vírusfertőzésben alacsonyabb IL-6 szintet eredményez. A DHA és EPA ugyanis a szervezet anyagcseréje során gyulladáscsökkentő anyagokká alakul, melyek speciális receptorokhoz kapcsolódva csökkentik például az IL-1, IL-6 és TNFα szintjét is.

Az Omega-3 zsírsavak triglicerid szintet csökkentő hatása jól ismert. A trigliceridek szintjét mérsékelve a citokinvihar kialakulásának esélye is csökken. Ezenfelül az Omega-3 zsírsavaknak rengeteg egyéb, más szervrendszereket érintő pozitív, egészségóvó hatása van, így egészséges embereknek megelőzés céljából, beteg embereknek pedig a szervezetük erősítése céljából ideális táplálékkiegészítő.

Azt is fontos megemlíteni, hogy az Omega-3 zsírsavak egészségre nézve fontos szerepe már évtizedek óta ismert, mindannyian kisebb-nagyobb mennyiségben egész évben fogyasztjuk, így egy ismert, nagyon biztonságos szerről beszélhetünk. Bár mindannyiunk szervezetében megtalálható, a modern életmód miatt mennyisége a legtöbb emberben túlságosan alacsony, így pótlása elengedhetetlen! A számos egészségre gyakorolt jótékony hatásának köszönhetően a kutatócsoport is azt ajánlja, hogy az Omega-3 zsírsavak legyenek jelen a citokinvihar, s ezzel együtt a koronavírus megelőzésben és a terápiájában is.

Márton Szandra, AHS Csapata

Források:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2020.00752/full

https://mta.hu/tudomany_hirei/citokinvihar-covid-19-fertozesben-110610

https://www.mdcalc.com/hscore-reactive-hemophagocytic-syndrome

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Eredeti cikk

További bejegyzések

Előadóink írták

A hidrogén megvéd, ha elönt a méreg!

Napjainkban egyre gyakrabban hallhatunk a hidrogénterápiáról. Az egészséges életmód piacán sorra jelentek meg olyan termékek, melyek a vízben, oldott formában lévő szabad hidrogén atomok arányának

Tovább »
Megoldások

Az orr élettana és működése

Az orr a légutak kezdeti része. Normális körülmények között a belélegzett és kilélegzett levegő áthalad az orron.  Az orrüreg több funkciót is ellát el. Az

Tovább »
Táplálékkiegészítők

Rostok, de minek?

Szerencsére sok növényalapú étel (mint az alma, zab, spárga és banán) kiváló prebiotikum-források, de egy speciális prebiotikum – az akácia rost – mindegyik felett álló,

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!