Barion Pixel A kurkumin bizonyítékokon alapuló egészségre gyakorolt jótékony hatásai — Integratív-Medicina

A kurkumin bizonyítékokon alapuló egészségre gyakorolt jótékony hatásai

A kurkuma lehet a leghatékonyabb étrend-kiegészítő. Számos, kiváló tanulmány azt mutatja, hogy a kurkuma rendszeres fogyasztásának jelentős előnyei vannak a test és az agy működésére.

A kurkuma erős gyógyhatású bioaktív vegyületeket tartalmaz

A kurkuma az a fűszernövény, amely a curry sárga színét adja. Indiában évezredek óta használják fűszer- és gyógynövényként. A tudomány már évekkel ezelőtt felfigyelt a jelentőségére, amit az indiaiak már régóta ismertek – valójában rendkívül hatékony gyógyászati ​​tulajdonságokkal rendelkező vegyületeket tartalmaz (1). Ezeket a vegyületeket kurkuminoidoknak nevezzük, amelyek közül a legfontosabb a kurkumin. A kurkumin (diferuloil-metán) egy polifenol, a kurkuma fő hatóanyaga.

Erős gyulladásgátló hatással rendelkezik, és nagyon erős antioxidáns (2). Az erre a gyógynövényre vonatkozó vizsgálatok többsége kurkuma kivonatokkal készül, amelyek többnyire magát a kurkumint tartalmazzák, általában napi 1 gramm dózis mellett. Ezt, a napi dózist nagyon nehéz elérni, ha csak a kurkuma port használja az ember. Ezért, aki a hatóanyag tényleges hatását szeretné élvezni étrend-kiegészítő formájában jelentős mennyiségű kurkumint kell szednie kiegészítésként. Fontos tudni, hogy ezzel egy időben fekete borsot is érdemes fogyasztani, amely piperint tartalmaz. A piperin egy természetes anyag, amely 2000%-kal képes fokozni a kurkumin felszívódását, hasznosulását (3). A kurkumin szintén zsírban oldódik, ezért jó ötlet zsíros étkezés mellett bevenni.

A kurkumin természetes gyulladásgátló vegyület

A gyulladás, bármilyen furcsán is hangzik, hihetetlenül fontos reakciója a szervezetnek. Segít a testnek harcolni az idegen betolakodókkal szemben, és szerepet játszik a kórokozó ágensek okozta károk helyreállításában is.

Gyulladás nélkül a kórokozók, mint például a baktériumok, könnyen átvehetik az irányítást a szervezet felett és akár, extrém esetekben meg is ölhetik. Noha az akut, rövid ideig tartó gyulladás jótékony hatású, a folyamat, akkor kezd komoly problémává válni, ha krónikussá válik, és megtámadja a test saját szöveteit. A tudósok ma úgy vélik, hogy a régóta fennálló, alacsony szintű gyulladás szinte minden krónikus, nyugati betegségben nagy szerepet játszik. Ide tartoznak például a szívbetegségek, a rák, az anyagcsere-szindrómák, az Alzheimer-kór és a különféle degeneratív állapotok (4, 5, 6).

Ezért bármi, ami segíthet a krónikus gyulladás leküzdésében, potenciális jelentőséggel bírhat a betegségek megelőzésében és akár kezelésében is. A kurkumin bizonyítottan erősen gyulladásgátló. Valójában olyan erős hatású, hogy megfelel bizonyos gyulladásgátló gyógyszerek hatékonyságának, csak mellékhatások nélkül (7, 8, 9). Képes blokkolni egy olyan molekulát, amely ha eljut a sejtekbe, bekapcsolja a gyulladáshoz kapcsolódó géneket. Úgy gondolják, hogy ezek a molekulák szerepet játszanak sok krónikus betegség kialakulásában (10, 11). Anélkül, hogy nagyon belemélyednénk a gyulladás részleteibe (gyulladás rendkívül bonyolult folyamatok összessége), a legfontosabb tény, hogy a kurkumin egy olyan bioaktív anyag, amely molekuláris szinten harcol a gyulladással szemben (12, 13, 14).

Drámai módon növeli a test antioxidáns kapacitását

Az oxidatív károsodás az öregedés és sok betegség egyik fő katalizátora. A szabadgyökök sok páratlan elektronokkal rendelkező, rendkívül gyors reakcióképességű molekulák. Hajlamosak reakcióba lépni, olyan fontos szerves anyagokkal, mint például a zsírsavak, fehérjék vagy a DNS. Az antioxidánsok fő feladata, hogy védik a testet a szabad gyökök káros hatásaitól. A kurkumin erős antioxidáns, amely kémiai szerkezete miatt semlegesíti a szabad gyököket (15, 16). Ezenkívül a kurkumin fokozza a szervezet saját antioxidáns enzimeinek aktivitását (17, 18, 19). Képes közvetlenül blokkolni a szabadgyököket, majd stimulálja a test saját antioxidáns védekezését.

A kurkumin védi a központi idegrendszert

A kurkumin növeli az agyi eredetű neurotróf faktor mennyiségét (angol nevének rövidítése: BDNF – egy speciális fehérje, amelyről már többféle módon bebizonyosodott az idegsejteket védő hatása). Ez a speciális fehérje a fejlett agyi működéshez szükséges és bizonyos központi idegrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát csökkenti. A neuronok képesek új kapcsolatok kialakítására, az agy bizonyos területein szaporodhatnak és számuk így növekedhet is. Ennek a folyamatnak az egyik fő mozgatórugója az agyi eredetű neurotróf faktor (BDNF), amely egyfajta növekedési hormon (20). Sok általános agyi rendellenességet hoztak összefüggésbe a BDNF hormon alacsony szintjével, ideértve a depressziót és az Alzheimer-kórt (21, 22). Érdekes, hogy a kurkumin növeli a BDNF szintjét az agyban (23, 24). Ezzel hatékonyan késleltetheti vagy akár visszafordíthat agyi betegségeket és a korfüggő agyi funkciók csökkenését (25).

A rendszeresen fogyasztott megfelelő mennyiségű kurkumin javíthatja a memóriát, és okosabbá teheti Önt, ami logikusnak tűnik, figyelembe véve a BDNF szintjére gyakorolt ​​hatásait. Ennek további igazolására azonban további, ellenőrzött vizsgálatokra van szükség (26).

Csökkenti a szívbetegség kockázatát

A szívbetegség még mindig az első számú halálok a világon (27). A kutatók évtizedek óta tanulmányozzák, hogy miért van ez így. Nem meglepő, hogy a szívbetegség kialakulásához hihetetlenül bonyolult, és különféle folyamatok, tényezők, rizikófaktorok járulnak hozzá. A kurkumin anti-thrombotikus, proliferációs és gyulladásgátló hatása, valamint a kurkumin hatása a szérum koleszterin szintjének csökkentésére védelmet nyújthat az érszűkület során bekövetkező kóros változások ellen (28).

A kurkumin fő előnye a szívbetegség esetén az endothel működésének javítása, amely az erek belső rétege. Közismert, hogy az endothel diszfunkció a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő mozgatórugója (29). Számos tanulmány szerint a kurkumin javítja az endothel funkciót. Az egyik tanulmány szerint ugyanolyan hatékony, mint a testmozgás, míg a másik azt mutatja, hogy ugyanúgy működik, mint az egyik vérzsír szintet szabáylozó gyógyszer (30, 31). Ezenkívül a kurkumin csökkenti a gyulladást és az oxidációt is (amint azt fentebb már említettük), amely folyamatok szerepet játszanak a szívbetegségek kialakulásában is.

Wongcharon és munkatársai által végzett kutatásban véletlenszerűen választottak be 121 főt, akik a program után szívkoszorúér bypass műtéten estek át. A műtét előtti pár napban az egyik csoport résztvevői placebot, a másik csoport tagjai napi 4 gramm kurkumint kaptak. A kutatás eredménye rámutatott arra, hogy a kurkuminoidok csökkentik a gyulladásos citokineket a kardiopulmonalis bypass műtét során, mert a kurkumint fogyasztó csoport tagjainál 65%-kal csökkent a szívinfarktus előfordulásának kockázata (32). A kurkuminoidok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai megmagyarázhatják kardioprotektív hatásaikat is.

A kurkuma segíthet megelőzni (és talán még kezelni is) a rákot

A rák egy szörnyű betegség, amelyet kontrolálatlan sejtnövekedés jellemez. A rák sokféle formája létezik, amelyeknek még számos közös vonása van. Kutatási eredményeket összevetve úgy tűnik, hogy néhány típusnál a kurkumin rendszeres fogyasztása hatással van a folyamatokra (33). A kurkumint, mint hasznos gyógynövényként tanulmányozták a rák kezelésében, és megállapították, hogy bizonyos esetekben képes molekuláris szinten befolyásolni a rák növekedését, fejlődését és terjedését (34). A tanulmányok kimutatták, hogy hozzájárulhat a rákos sejtek halálához, ezzel párhuzamosan csökkentheti az új erek növekedését a daganatokban, illetve a metasztázisok (áttétek) kialakulását (35). Több, kísérleti állatokon végzett laboratóriumi vizsgálat is azt mutatta, hogy a kurkumin csökkentheti a rákos sejtek szaporodását és gátolhatja a daganatok növekedését (36, 37).

Egy 30 napos vizsgálatban, 44 férfit vizsgáltak, akiknek olyan vastagbél betegsége volt, ami gyakran rákosodik el. A résztvevők napi 4 gramm kurkumint fogyasztottak. A vizsgálat eredménye: 40% -kal csökkent a léziók száma (38). Óriási lehetőség van ebben, így még tovább kell vizsgálni, hogy a nagy dózisú kurkumin rendszeres fogyasztása (lehetőleg olyan felszívódást fokozó anyaggal, mint a piperin) segíthet-e a humán daganatterápiában.

Hasznos lehet az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében

Az Alzheimer-kór a leggyakoribb neurodegeneratív betegség a világon, és a demencia egyik fő oka. Sajnos Alzheimer-kórt még nem tudják gyógyítani. Ezért rendkívül fontos szerepe van a megelőzésnek, a betegség kialakulásának késletetésének. Jó hír a kutatások kimutatták a kurkumin képes átjutni a vér-agy gáton (39). Régóta ismert, hogy a gyulladás és az oxidatív károsodás szerepet játszanak az Alzheimer-kór kialakulásában, és a kurkumin jótékony hatást gyakorol mindkét folyamatra (40). Ezen túlmenően az Alzheimer-kór egyik legfontosabb jellemzője az amyloid plakkoknak nevezett protein kóros felhalmozódása. A tanulmányok azt mutatják, hogy a kurkumin segít megtisztítani ezeket a plakkokat, képes feloldani ezeket a fehérje felhalmozódásokat (41). Jelenleg még nem jelentették ki biztosan, hogy a kurkumin valóban lelassíthatja-e vagy akár visszafordíthatja-e az Alzheimer-kór előrehaladását az emberekben, így tovább folynak a kutatások.

Az ízületi gyulladásban szenvedő betegek nagyon jól reagálnak a kurkumin tartalmú étrend-kiegészítőkre

Az ízületi gyulladás gyakori probléma a nyugati országokban. Számos különféle típus létezik, amelyek többsége egy vagy több ízület gyulladását foglalja magában. Mivel a kurkumin erős gyulladáscsökkentő vegyület, logikus feltételezés, hogy csökkentheti az ízületi gyulladást. Számos tanulmány igazolja is ezt. Egy rheumatoid arthritisben (sok ízületi gyulladásos betegség) szenvedő emberekből álló csoporttal végzett vizsgálatban a kurkumin hatékonyabbnak bizonyult, mint egy gyulladáscsökkentő gyógyszer (42). Számos, más tanulmány is vizsgálta a kurkumin artritisre gyakorolt hatásait, és a különféle tünetek javulását tapasztalták (43, 44).

A kurkumin segíthet késleltetni az öregedést és leküzdeni az életkorral összefüggő krónikus betegségeket

A kurkumin számos pozitív egészségre gyakorolt hatásának köszönhetően, mint például a szívbetegségek, az Alzheimer-kór és a rák megelőzésének lehetősége miatt elősegítheti a hosszú egészségesebb élettartamot. Ezen tulajdonságai miatt egyre népszerűbb hatóanyaga az öregedést gátló étrend-kiegészítőknek (45). A folyamat mögött a kurkumin erős antioxidáns és gyulladást csökkentő hatásai állhatnak (46).

 

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Asztrológia konferencia 05.29

Forrás:https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric

VivaNatura

 1. Role of curcumin in systemic and oral health: An overview – Monika Nagpal and Shaveta Sood –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3633300/
 2. Curcumin content of turmeric and curry powders. – Tayyem RF1, Heath DD, Al-Delaimy WK, Rock CL. –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17044766
 3. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. – Shoba G1, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619120
 4. Inflammation in atherosclerosis. – Libby P –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12490960
 5. Inflammation and cancer. – Coussens LM1, Werb Z. –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12490959
 6. Inflammatory links between obesity and metabolic disease. – Lumeng CN1, Saltiel AR. –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21633179
 7. Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. – Jurenka JS –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19594223
 8. Efficacy of curcumin in the management of chronic anterior uveitis. – Lal B1, Kapoor AK, Asthana OP, Agrawal PK, Prasad R, Kumar P, Srimal RC. –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10404539
 9. Nonsteroidal anti-inflammatory agents differ in their ability to suppress NF-kappaB activation, inhibition of expression of cyclooxygenase-2 and cyclin D1, and abrogation of tumor cell proliferation. – Takada Y1, Bhardwaj A, Potdar P, Aggarwal BB. –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15489888
 10. http://www.jbc.org/content/270/42/24995.full
 11. Curcumin downregulates the constitutive activity of NF-kappaB and induces apoptosis in novel mouse melanoma cells. – Marín YE1, Wall BA, Wang S, Namkoong J, Martino JJ, Suh J, Lee HJ, Rabson AB, Yang CS, Chen S, Ryu JH. –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17885582
 12. Safety and anti-inflammatory activity of curcumin: a component of tumeric (Curcuma longa). – Chainani-Wu N –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12676044
 13. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304383501006553
 14. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1357272508002550
 15. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. – Menon VP1, Sudheer AR. –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17569207
 16. On the antioxidant mechanism of curcumin: classical methods are needed to determine antioxidant mechanism and activity. – Barclay LR1, Vinqvist MR, Mukai K, Goto H, Hashimoto Y, Tokunaga A, Uno H. –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10964379
 17. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jat.1517
 18. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02772248.2013.829061#.UyAZAfl_t8E
 19. Curcumin induces glutathione biosynthesis and inhibits NF-kappaB activation and interleukin-8 release in alveolar epithelial cells: mechanism of free radical scavenging activity. – Biswas SK1, McClure D, Jimenez LA, Megson IL, Rahman I. –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15650394
 20. Brain-derived Neurotrophic Factor – DEVIN K. BINDER and HELEN E. SCHARFMAN –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2504526/
 21. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006322303001811
 22. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0896627391902733
 23. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006899306027144
 24. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166432812006997
 25. Curcumin Enhances Neurogenesis and Cognition in Aged Rats: Implications for Transcriptional Interactions Related to Growth and Synaptic Plasticity – Suzhen Dong, Qingwen Zeng, […], and Zheng Zhao –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3281036/
 26. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10522-013-9422-y
 27. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death
 28. The protective role of curcumin in cardiovascular diseases. – Wongcharoen W1, Phrommintikul A. –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19233493
 29. Curcumin ingestion and exercise training improve vascular endothelial function in postmenopausal women. – Akazawa N1, Choi Y, Miyaki A, Tanabe Y, Sugawara J, Ajisaka R, Maeda S. –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23146777
 30. Curcumin ingestion and exercise training improve vascular endothelial function in postmenopausal women. – Akazawa N1, Choi Y, Miyaki A, Tanabe Y, Sugawara J, Ajisaka R, Maeda S. –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23146777
 31. Effect of NCB-02, atorvastatin and placebo on endothelial function, oxidative stress and inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized, parallel-group, placebo-controlled, 8-week study. – Usharani P1, Mateen AA, Naidu MU, Raju YS, Chandra N. –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18588355
 32. Effects of curcuminoids on frequency of acute myocardial infarction after coronary artery bypass grafting. – Wongcharoen W1, Jai-Aue S, Phrommintikul A, Nawarawong W, Woragidpoonpol S, Tepsuwan T, Sukonthasarn A, Apaijai N, Chattipakorn N. –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22481014
 33. Anticancer potential of curcumin: preclinical and clinical studies. – Aggarwal BB1, Kumar A, Bharti AC. –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12680238
 34. Curcumin and cancer: an “old-age” disease with an “age-old” solution. – Anand P1, Sundaram C, Jhurani S, Kunnumakkara AB, Aggarwal BB –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18462866
 35. Curcumin and Cancer Cells: How Many Ways Can Curry Kill Tumor Cells Selectively? – Jayaraj Ravindran, Sahdeo Prasad, and Bharat B. Aggarwal –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2758121/
 36. Chemopreventive effect of curcumin, a naturally occurring anti-inflammatory agent, during the promotion/progression stages of colon cancer. – Kawamori T1, Lubet R, Steele VE, Kelloff GJ, Kaskey RB, Rao CV, Reddy BS. –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9973206
 37. Phase IIa clinical trial of curcumin for the prevention of colorectal neoplasia. – Carroll RE1, Benya RV, Turgeon DK, Vareed S, Neuman M, Rodriguez L, Kakarala M, Carpenter PM, McLaren C, Meyskens FL Jr, Brenner DE. –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21372035
 38. Phase IIa clinical trial of curcumin for the prevention of colorectal neoplasia. – Carroll RE1, Benya RV, Turgeon DK, Vareed S, Neuman M, Rodriguez L, Kakarala M, Carpenter PM, McLaren C, Meyskens FL Jr, Brenner DE –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21372035
 39. The effect of curcumin (turmeric) on Alzheimer’s disease: An overview – Shrikant Mishra and Kalpana Palanivelu –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781139/
 40. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1755-5949.2010.00147.x
 41. Curcuminoids enhance amyloid-beta uptake by macrophages of Alzheimer’s disease patients. – Zhang L1, Fiala M, Cashman J, Sayre J, Espinosa A, Mahanian M, Zaghi J, Badmaev V, Graves MC, Bernard G, Rosenthal M –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16988474
 42. A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. – Chandran B1, Goel A. –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22407780
 43. Product-evaluation registry of Meriva®, a curcumin-phosphatidylcholine complex, for the complementary management of osteoarthritis. – Belcaro G1, Cesarone MR, Dugall M, Pellegrini L, Ledda A, Grossi MG, Togni S, Appendino G –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20657536
 44. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7390600
 45. Curcumin, inflammation, ageing and age-related diseases. – Sikora E1, Scapagnini G, Barbagallo M. –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20205886
 46. The promise of slow down ageing may come from curcumin. – Sikora E1, Bielak-Zmijewska A, Mosieniak G, Piwocka K. –https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20388102

További bejegyzések

rohanó életmód
Egészség

A kiégés szindróma

A kiégés (burnout) szindróma sokat vizsgált jelenség, amely azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el, akiknek munkájukhoz az átlagosnál sokkal nagyobb mértékű

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!