fbpx

Sejtes energiaszintünk a cirkadián ritmusunk váltakozásával együtt nő és csökken

Már tudjuk, ahhoz, hogy biztosítsuk egészségünket, aludnunk KELL. Egy kutatás most feltárta, MIÉRT is kell elegendő mennyiségűt aludni. Bázeli Egyetem kutatói szerint „a (sejtes) energia anyagcsereszintje követi a cirkadián óránk ritmusát.” A kutatás feltárta, hogyan is működik ez a mechanizmus: leírással szolgált a cirkadián ritmus és a mitokondriális hálózat közötti kapcsolatról.

 

Hogyan befolyásolja a cirkadián ritmus az energia anyagcserét?

Számos biológiai óra található a test különböző részein: a szívben, a vesékben és a májban. Ezek a biológiai órák számos funkciót látnak el, egyikük az anyagcserefolyamatok beindítása a helyes napszakban.

A mitokondriumok kis testecskék, amelyeket majdnem minden sejtünkben megtalálhatunk. A mitokondriumok energiával látják el a sejteket és döntő szerepet játszanak a sejtfolyamatokban. A kutatás előtt ismeretlen volt, hogy a 24 órás cirkadián ritmus hogyan befolyásolja az energia anyagcseréjét.

A legtöbb sejtben a mitokondrium összeköttetésben áll egy folyamatosan változó hálózattal, ami eltérő körülmények között is tud alkalmazkodni. Ez azt jelenti, hogy a mitokondriumok, ha kell, egyesülnek, és ha kell, utána szétválnak. Ez arra utal, hogy ennek az osztódás-egyesülés dinamikának a megszakítása egészségügyi problémákat okozhat.

A kutatók megvizsgálták a mitokondriális hálózat és a belső biológiai óra egymásra való hatását in vitro és órahibás egereken, továbbá olyan egereken, amelyeknek hibás volt a mitokondriális összeolvadása. (Kapcsolódó: Ne sérüljön meg éjszaka…Kutatók rájöttek, hogy a sejtregenerálódást a cirkadián ritmus hajtja: a sebek nappal 60%-kal gyorsabban gyógyulnak.)

Az eredmények szerint a mitokondriális osztódás-egyesülés ciklust egy hasadási fehérje, a Drp1 szabályozza. Később ez összehangolódik egy belső biológiai órával. A ritmus akkor lép be a képbe, amikor azt kell eldöntenie, hogy mikor és mennyi energiával szolgáljon a mitokondrium.

 

Professzor Anne Eckert, a Bázeli Egyetem „Molekuláris és kognitív neurológiai tudományok, transzkari kutatások” kutatócsoportjának vezetője azt mondta, a napszak segít meghatározni a mitokondriális hálózat „beállításait”, például befolyásolja a sejtek energiakapacitását.

A kutatók azt is hozzátették, hogy amint a cirkadián óra károsodik, a mitokondriális hálózat képtelen megtartani a maga ritmusát. A ritmus elvesztése pedig a sejt energiatermelésének csökkenésével jár.

A (gyógyszertől vagy genetikai károsodásoktól) hibás Drp1 hasadási fehérje megszakítja az energiagyártás ritmusát, ami befolyásolja a biológiai óra járását.

A kutatók jelezték, hogy a kutatás során feltárt adatok felhasználásával új gyógyászati megközelítéseket nyerhetünk, melyek segíthetnek olyan betegségeken, amiket a megzavart biológiai órák vagy a megzavart mitokondriális funkciók okoznak, mint például az Alzheimer-kór.

A kutatás a Cell Metabolism folyóiratban jelent meg; a kutatók a Bázeli Egyetemről, Zürichi Egyetemről és a Bázeli Egyetem Pszichiátriai Klinikájáról jöttek.

 

Tippek a jobb alvásért:

Ha jobban szeretne aludni éjszaka, próbáljon ki néhány tippet az alábbiak közül:

  • A korai mozgás kulcs – Ha az elalváshoz segítségre szorul, próbáljon ki néhány gyakorlatot. Gondoskodjon róla, hogy lefekvés előtt legalább három órával befejezi gyakorlatait.
  • Kövessen egy nyugtató, alvás előtti rutint – Az egy órával lefekvés előtt végzett relaxációs gyakorlatok elősegíthetik a jótékony alvást. Vegyen forró fürdőt vagy olvasson. A stresszes, megerőltető elfoglaltságokat kerülje. Ha Ön az a típus, aki lefekvés előtt a későbbi feladatok miatt aggódik, inkább írja le azokat egy papírra és foglalkozzon velük másnap.
  • Tartsa a hálószobát hűvösen, besötétítve és csendesen – Használjon sötét függönyt vagy redőnyöket, esetleg használjon alvómaszkot. Próbálja ki a füldugó használatát a zaj kiszűrése érdekében. Tartsa a hőmérsékletet 16 és 24 °C között. A gyakran szellőztetett hálószobában könnyebben alszik majd el, különösen, ha kényelmes matrac és párna áll rendelkezésére.
  • Mondjon le a koffeinről, az alkoholról és a nikotinról – Míg a kávé segíthet ébren maradni, a túlzott koffeinfogyasztás ébren tarthat bennünket. Ha tényleg szüksége van egy csésze kávéra, ügyeljen arra, hogy legalább 4-6 órával lefekvés előtt fogyassza el. Limitálja alkoholfogyasztását napi 2 italra 4 órával lefekvés előtt, vagy lefekvés előtt 1 órával, de nem naponta.
  • Aludjon, amikor elfárad – Ne kényszerítse rá magát, hogy aludjon. Ha 20 percnél tovább tart, hogy elaludjon, inkább menjen át a másik szobába és csináljon valami nyugatót; olvasson vagy hallgasson nyugtató zenét, míg elég fáradtnak nem érzi magát.

 

Források:
ScienceDaily.com
HealthySleep.Med.Harvard.edu

 

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

Egészség

Pszichoszomatika és a fogak

A fogak betegségeiről – a lélek nyelvén A betegségeknek sok-sok arca van, és sok-sok oka. A betegségek mindig változást jelentenek, valami lényeges megváltozik. Az egészségünk

Tovább »
rohanó életmód
Egészség

A kiégés szindróma

A kiégés (burnout) szindróma sokat vizsgált jelenség, amely azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el, akiknek munkájukhoz az átlagosnál sokkal nagyobb mértékű

Tovább »

További előadások

Elengedés, mint lehetőség

Mit kellene valójában értenünk elengedés alatt? Ezt a kérdést járjuk körül ebben az előadásban Gilányi Attila mentálhigiénés szakemberrel és Erdélyi Nikolett elengedés-specialistával.

Tovább »

Dr. Darnói Tibor-Test – Lélek – Szellem

“Ismereteimnek köszönhetően megadatott, hogy ugyanazt a problémát több oldalról közelítve értelmezhessem. Egybefonódva ötvöződik a klasszikus orvoslás a komplementer medicinával, a fizikai test kezelése a lelki-szellemi

Tovább »

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!