fbpx

A rák természetes ellensége: az édesburgonya

Az édesburgonya egy egészséges étel. Bizonyos szempontból sokkal egészségesebb, mint a hétköznapi burgonya – például tartalmaz olyan természetes anyagokat, amik segítik a rák elleni harcot.

 

Az édesburgonya kincsei

Míg eredetileg mindkét fajta burgonya Amerikából ered, valójában alig van közük egymáshoz. A Solanum tuberosum a nadragulyafajták tagja, míg az édesebb Ipomoea batatas a hajnalkák családjának része. Különböznek továbbá a jamgyökértől, amely ugyanúgy gumófajta, azonban az afrikai és ázsiai változatok közül.

Az édesburgonya pompásabb színekkel rendelkezik, mint a hétköznapi burgonya: színe a halvány narancstól a piroson át a liláig változhat.. Egy egyszerű „szabály”: minél sötétebb a színe, annál több a tápanyagtartalma.

Sok rostot és vitamint tartalmaz; a kalcium, a kálium és a C-vitamin csak néhány a színes húsban megtalálható tápanyagok közül.

Továbbá gazdag béta-karotinban, illetve rengeteg fitokémiai anyag van benne – ezek olyan növényi alapú kémiai anyagok, amelyek segítenek a betegségek leküzdésében és biztosítják a szervezet egészséges működését.

Miért jó az édesburgonya a rák ellen?

A karotenoidok erős természetes antioxidánsok. Semlegesítik a reaktív oxigénfajokat mielőtt – oxidációs stressz útján – ártanának az egészséges sejteknek.

Antioxidáns hatásuk működik a rák ellen is. A rákos sejtek fejlődésének egyik kiváltó oka az oxidáció. Az oxidáció megállítása megelőzné a sejtes DNS-károsodást, ami az egészséges sejtekből tumorsejtet csinál.
A karotenoidok továbbá támogatják az immunrendszer egészséges működését. Az egészséges immunrendszer jobban képes elnyomni a rákot okozó faktorokat.

Az édesburgonya rengeteg ilyen anyagot tartalmaz. A karotenoidok sok fajtája rendelkezik a potenciállal, hogy felvegye a rákkal szembeni harcot. A béta-karotin egy másik példa: közismert, mint az A-vitamin fő forrása. Mint a többi karotenoid, a béta-karotin is erős antioxidáns hatásokkal bír.

A gumósokban található fehérjék nagy részét a sporamin teszi ki. Ellenáll az emésztésnek, de jó okkal. Ezenfelül rákellenes hatása miatt ismert. A sporamin gátolja a rákos sejtek növekedését és mozgását a testben. A karotenoidok mellett, az édesburgonya gazdagon tartalmaz növényi fehérjéket. A sporamin ezek béta-karotinja, a legegészségesebb és leghatásosabb.

 

Diabétesz ellen is kiváló

A fehérje beindítja az immunrendszert és azt a támadásra készteti. A béta-karotin gátolja a rákos sejtek növekedését, a sporamin pedig lassítja a sejtnövekedést és a -terjedést.

A sporamin még nehezebbé teszi a rákos sejtek számára, hogy eljussanak a test más részeibe. Nagy mennyiségben valóban csökkenti a rák elterjedésének idejét.

A karotenoidok és a sporamin ugyanazt a fajta rákot célozzák meg. A tápanyag a mellrákot, vastagbélrákot, leukémiát és nyelvrákot mind bizonyítottan befolyásolja.

Ha rákellenes hatása nem lenne elég, az édesburgonya sok más előnnyel is jár. Cukorbetegek ehetik a vércukorszint szinten tartásához. Az édességek iránti vágyat is enyhíti.

Mivel A-vitaminban gazdag, az édesburgonya tökéletes választás az egészséges látás támogatásához. Antioxidáns tulajdonsága megelőzi a gyulladásokat, amelyek összefüggésbe hozhatók a diabétesszel és más betegségekkel.

Az egyik legjobb elkészítési módja a sütés. Tördeljük szét, mielőtt egy kis fahéjat, szerecsendiót és vajat teszünk hozzá.

 

Források:
NaturalHealth365.com
NCBI.NLM.NIH.gov
Brighteon.com

 

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

További bejegyzések

Előadóink írták

Gyermekek és a Jód – Árvay Bálint írása

Előszó A 2000-es évektől kezdődően a jód újrafelfedezésének köszönhetően elindult globális mozgalom nyomán emberek ezrei tapasztalták meg világszerte az ortomolekuláris jódpótlás áldásos hatásait. A magyar

Tovább »
Hírek

Jobb később, mint soha!

Döntés Az a helyzet, hogy egy fontos döntés előtt állsz.  Igen te is. Akkor is ha orvos vagy, ha betegellátásban dolgozol, akkor is ha pék,

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!