Barion Pixel Egy szívinfarktus kezelése — Integratív-Medicina

Szív- és érrendszeri betegségek: hogyan kezelhetők?

A különböző rizikótényezők – dohányzás, stressz, mozgáshiány, elhízás, cukorbaj, hipertónia – hatására az érfalban elindul az érelmeszesedés folyamata. Előrehaladott állapotban, amikor az érszűkület a véráram útját állja, bizonyos panaszok – nehézlégzés, mellkasi fájdalom – nyomatékosan hívják fel a figyelmet a bajra. Szívinfarktus közeleg?

A tünetek kialakulása után azok súlyossága, előfordulásuk gyakorisága határozhatja meg a kezelés útját. Ennek célja az, hogy a mellkasi fájdalmak megszűnjenek, illetve csökkenjenek, s a súlyos szövődmények – szívelégtelenség, infarktus – elkerülhetők legyenek.

Gyógyszeres terápia: folyamatos kutatások

A legfontosabb gyógyszercsoportok a vérlemezkék összecsapzódását akadályozó készítmények, a vér zsírsavszintjét csökkentő szerek, az antiangináskombinációs készítmények. Ma már a vérnyomás csökkentésére is rendelkezésünkre állnak olyan kombinációs gyógyszerek, amelyek a legkorszerűbb hatóanyagokat tartalmazva hatásosak és biztonságosak, s ami fontos, hosszú távon és mellékhatások nélkül is képesek a célértékek fenntartására.

Pitvarfibrilláció esetén véralvadásgátló gyógyszert kötelező adni a betegnek: ez azért lehet életmentő, mert a súlyos következményekkel járó agyvérzést előzheti meg. Napjainkban már hozzáférhetőek olyan modern véralvadásgátló készítmények, amelyek több szélütést képesek megelőzni, és alkalmazásuk kevesebb szövődménnyel jár, mint a hagyományos terápiáké. A folyamatos kutatás, új molekulák kipróbálása világszerte zajlik, a szívbetegségek gyógyszeres kezelésében egyre hatékonyabb szerek jelennek meg.

Hajnali jelek

Nem árt tudni, hogy sokszor hajnalban a jelentkeznek a szívinfarktus, a szívelégtelenség vagy a stroke veszélyes jelei. A szívinfarktus tünete a minimum húsz percig tartó, baloldali, vagy szegycsont mögötti szorító, nyomó fájdalom, melyet nehézlégzés, verejtékezés, gyengeség, sápadtság kísér. A szívinfarktust okozó koszorúér-elzáródás bekövetkezése után minden percben nő az oxigénhiányos területek nagysága és a rendellenesen működő, illetve elhaló szívizomsejtek száma a beteg gyors és szakszerű kezelése nélkülözhetetlen.

Amennyiben a vizsgálat során az érelzáródás igazolódik, elvégzik a koszorúér ballonos tágítását: megszűntetik a vérkeringés akadályát, s az eddig elzárt szövetek is megfelelő tápanyaghoz juthatnak. Ezzel az eljárással – a korábbiakkal ellentétben -, nem kell a beteg mellkasát megnyitni, hanem a katéteren keresztül, egy kis ágyéki szúrással oldható meg a vérkeringési zavar, s néhány nap múlva a beteg már munkaképes is lehet. Ez annak köszönhető, hogy az időben elvégzett sikeres beavatkozás hatására a szívizom nem hal el.

Műtét, saját vénával

Szívizom infarktus lezajlása után, súlyos, több eret is érintő szűkület esetén választott időpontban, bypass műtét válhat szükségessé, ami – általában – néhány hónappal az infarktus lezajlása után történik meg. Ilyenkor a fontos szűkületeket véna vagy artéria áthidalással iktatja ki a szívsebész. A bypass műtétekhez a beteg saját vénáját, vagy artériáját használja fel az operáló orvos. Ez lehet a lábszárból nyert felületes véna, de a mellet ellátó artéria, néhány esetben az alkar verőere is.

Változtatni kell

Egy szívinfarktus sikeres ellátása után a másodlagos megelőzés folyamata válik igen fontossá, hiszen az infarktuson átesett betegek több rizikótényezővel is rendelkeznek. A szívműködést támogató esteleges gyógyszeres kezelés normalizálni kell a testsúlyt, a vérnyomást, a vérzsír-, a vércukor-, és a húgysavszintet. A dohányzást haladéktalanul abba kell hagyni. A diéta, a gyógyszerek mellett a megfelelően kialakított mozgásterápiáról sem szabad megfeledkezni. Manapság sajnos egyre gyakoribb, hogy a szívroham fiatal embereket ragad magával: nem ritka a negyvenes éveikben járók végzetes infarktusa sem. Negyven év felett tanácsos időszakos orvosi vizsgálaton átesni: ennek tartalmaznia kell a laboratóriumi ellenőrzést, az EKG vizsgálatot és a terheléses EKG-t is. Érdemes otthon vérnyomásmérőt tartani és időnként ellenőrizni a vérnyomás értékét.

Forrás: Házipatika

Kép: Canva

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Asztrológia konferencia 05.29

További bejegyzések

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!

Itt tudsz csatlakozni az ingyenes előadásokhoz!