fbpx

A táplálkozástudomány alapjai

A táplálkozás, az egészséges táplálkozás alapvető elveivel szembeni tudatlanság nagyban felelős napjaink társadalmának aggasztó testi és lelki tüneteiért. De ha megismerkedünk a táplálkozástudomány alapját jelentő 5 fő alapelvvel, ezek ismerete segít eligazodni a modern táplálkozási útvesztőben. Az 5 alapelv alkalmazása megállíthatja és visszafordíthatja az élettani funkciózavarokat és a testi károsodásokat egyaránt.

 

A modern élelmiszeripar hatása: “Mérgező táplálékkörnyezet” (Yale University)

Az elmúlt 50-60 évben többet változtak a nyugati társadalmak táplálkozási szokásai, mint az azt megelőző több ezer év alatt.

 

A vegyipar fejlődése alapjaiban változtatta meg a mezőgazdasági termelést. Azok a vívmányok, amelyek kezdetben áldásosnak tűntek a terméshozam növelése miatt, később megbosszulták magukat.

Az élelmiszeripar a nagyüzemi módszerekkel megtermelt alapanyagok további finomításával és manipulálásával olyan összetételű termékeket hozott létre, amelyek rendszeres fogyasztása alapjaiban károsítja a szervezet anyagcsere folyamatait. Egyszerűen nem azt “tankoljuk” a szervezetünkbe, amire azt “tervezték”. Ez hosszú távon az anyagcsere és az érrendszer tönkremenetelét eredményezi.

 

Már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismerte, hogy a nyugati típusú társadalmakban a halálozások legalább 80%-a idő előtt, megelőzhető okok miatt következik be.

 

A felnövekvő, új nemzedék és a táplálkozástudomány

A mostani gyerekek generációja az első olyan nemzedék, aki rövidebb ideig fog élni és kevesebb ideig lesz egészséges, mint a szüleik. Az egyébként a felnőttkorra jellemző anyagcsere- és degeneratív betegségek (pld. csontritkulás, 2-es típusú cukorbetegség) már iskolás gyermekekben jelentkeznek. Nemhogy az egészséges táplálkozás alapelveire nem tanítjuk meg a gyermekeinket az iskolákban, hanem még az alapvető zöldségek neveit és fajtáit sem ismerik.

 

Egy felmérés kimutatta, hogy az iskolás gyermekek nagy része szerint a zöldség a hamburgerben lévő ketchup és a sült krumpli.

 

Ezen sajnos nincs okunk csodálkozni, hiszen a szülőkön túl az orvosok nagy többségének is hiányoznak az ismereteik az egészséges táplálkozás alapjairól, mivel az nem része az egyetemi képzésnek.

 

A helytelen táplálkozási szokások ugyanúgy öröklődnek, mint a gének: a szülőktől elsajátított és rögzült táplálkozási minták több generációt is testi nyomorba dönthetnek.

Európában legalább 80 millió gyermek elhízott, akik 70%-a túlsúlyos lesz felnőtt korában is, ennek minden negatív egészségügyi következményével, családi és társadalmi szinten egyaránt.

Az egyébként is túlterhelt és recsegő-ropogó egészségügyi ellátórendszer össze fog omlani ekkora terhelés alatt, miközben az európai GDP 15-20%-a az egészségügyi kiadásokra megy el. Ez az óriási kiadás nem az egészség helyreállítását, hanem a krónikusan beteg társadalom állapotának a fenntartását biztosítja.

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

ZOONO - A fertőtlenítés új technológiája

További bejegyzések

Életmód

A játék fejlesztő hatása

Azt már rengetegszer hallottuk, és szinte a könyökünkön jön ki, hogy a játék a gyermek alapvető tanulási formája. Sokan mégsem vagyunk elég tudatosak, abban hogy

Tovább »
Hírek

Receptek szárítmányokkal

Mi is ismerjük azokat a reggeleket, amikor kicsit sietősebbre kell venni a tempót, vagy csak jól esik még egy kicsit nyújtózkodni. Összeállítottuk kedvenc smoothie receptjeinket,

Tovább »

További előadások

Hogyan győzzük le a kórokozókat?

A COVID megjelenése óta megnőtt a fertőtlenítés szerepe a környezetünkben, hiszen szükséges védekezni a kórokozókkal szemben. De vajon hogyan, milyen formában tudunk ellene védekezni úgy,

Tovább »

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!