fbpx

A koleszterincsökkentő gyógyszerek

A koleszterincsökkentők károsabbak, mint amennyi hasznuk van

A következő cikk egy nagyon érzékeny témát boncolgat (nem feltétlenül csak a koleszterin csökkentők kapcsán). Ma már nem csak az akadémikus orvoslást bírálók, hanem azt művelők körében is egyre gyakrabban hallhatunk kritikus hangokat bizonyos eljárások, kezelések hatékonyságáról és veszélyeiről. Egyre másra derül ki bizonyos kezelési módokról vagy gyógyszerekről, hogy több kárt okoznak, mint amit elhárítani hivatottak.

Minden kommentár nélkül egy beszédes tény: Az Egyesült Államokban a szív-és érrendszeri betegségek és a daganatok után a harmadik leggyakoribb halálozási ok maga az egészségügyi ellátás. Ez az adat nem egy bulvár újságban, hanem az Amerikai Orvosi Kamara saját lapjában, a Journal of the American Medical Association-ban jelent meg.

 

A koleszterin átverés leleplezve!

A sztatinok, a széles körben alkalmazott gyógyszerek melyek koleszterin szintet és a szív- és érrendszeri problémákat hivatottak csökkenteni, tűz alá kerültek a közelmúltban, miután egy tanulmány kimutatta hogy károsabbak az egészségre mint amennyivel javítanák azt.

Sajnos nagyon sokan szednek sztatin-típusú gyógyszereket, ismertebb márkanevek például a Lipitor, Crestor és a Zocor. A vényköteles gyógyszerekkel kapcsolatos kiadások 2014-ben $374 millió dollárral nőttek az Egyesült Államokban, ami ezzel a legmagasabb értéket képviseli 2001 óta.

A sztatinok kétségkívül a kiadások jelentős részét képezik, és most az ilyen gyógyszereket szedőknek más miatt is aggódniuk kell, nem csupán a pénztárcájuk miatt.

Az amerikai Journal of Physiology nevű folyóiratban megjelent publikáció szerint a sztatinok “az őssejtek más biológiai tulajdonságaira is hatást gyakorolnak, mely rengeteg magyarázatot ad káros klinikai hatásaikra.

A tanulmány kimondja hogy ilyen kedvezőtlen hatások közé tartozik az öregedési folyamatok elősegítése, és hozzá teszi, hogy a sztatinok hosszú távon történő alkalmazása olyan káros hatásokkal jár mint a myopathia, valamint az idegrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség fokozott kockázata. A myopathia a vázizmok meggyengülését jelenti.

 

A sztatinok gátolják a sejtek önjavító folyamatait, ezzel idegrendszeri problémákat és memóriavesztést idézve elő

A kutatásban részt vevő szakértők szerint a sztatinokkal kapcsolatos egészségügyi problémákat valószínűleg alulértékelték az évek során. A valóságban az ilyen koleszterin csökkentő gyógyszereket szedő betegek gyakran tapasztaltak szürkehályogot, levertséget/általános fáradtságot, májproblémákat, izomfájdalmakat és memória-gondokat. Egyszerűen fogalmazva, a gyógyszerek a sejteket a reprodukciós és test-megújító folyamataikban akadályozzák, így idézve elő borzasztó egészségügyi problémákat, vagy rosszabbítva a már meglevőket.

Reza Izadpanah professzor, aki őssejt-biológus és a tanulmány vezető szerzője azt mondja: “Kutatásunk kimutatja, hogy a sztatinok felgyorsíthatják az öregedési folyamatokat. Akik megelőző céllal szednek sztatin-típusú gyógyszereket, meg kellene fontolniuk használatukat, mert mint azt a kutatásunk is bizonyítja, olyan nemkívánatos hatásai lehetnek a testre mint az izomfájdalom, az idegrendszeri- és ízületi problémák.

 

A sztatinokkal összefüggésbe hozható problémák ellenére az FDA azt mondja, az embereknek nem kellene félnie tőlük

Bár az FDA (Food and Drug Administration, USA) megjegyzi hogy “a sztatinokat szedők közül néhányan beszámolnak (az agyat érintő) káros hatásokról mint memória-kiesés, feledékenység és zavarodottság” illetve, hogy “a sztatinokkal kezelt pácienseknek nagyobb hajlamuk lehet a vércukorszint-emelkedésére és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására”, mégis fenntartják biztonságosságával és hatékonyságával kapcsolatos álláspontjukat.

Az oldal felhívja a figyelmet Dr. Amy G. Egan MD., M.Ph.(orvos és gyógyszerész) tanácsára, aki az FDA Anyagcsere- és Endokrinológiai termékek osztályának biztonsági igazgatóhelyettese. Azt mondja, “ennek az új információnak nem kellene elrettentenie az embereket a sztatinok szedésétől. Vitathatatlan előnyeik vannak, de fontos odafigyelni szedésükre és tisztában lenni káros mellékhatásaikkal.”

 

Vitathatatlan előnyök? Különösen ezen kutatás után kikérjük magunknak. Milyen előnyökkel jár a fokozott öregedés, a nem megfelelően működő sejtek, az izomgyengeség és a memóriazavar?

 

Szükség van a vényköteles gyógyszerek és előnyeiket taglaló, korábbi tanulmányok / vizsgálatok folyamatos ellenőrzésére

Ez a felfedezés bizonyítja az orvosi rendelvényhez kötött gyógyszerek úgynevezett előnyeinek felülvizsgálatának fontosságát, mely remélhetőleg folytatódik és a betegek teljes körű tájékoztatást kaphatnak, valamint a lehető legjobb egészségi állapotban maradhatnak.

Egy hasonlóan szemfelnyitó, a felnőttek számára készült Paxil nevű antidepresszánst érintő tanulmány keltett nemrég feltűnést, amikor egy eredeti kutatás felülvizsgálata kimutatta, hogy az hibákat és hiányos információt tartalmazott.

A valóságban a gyógyszert sem biztonságosnak, sem hatásosnak nem találták arra a célra amelyre szánták, és ahogyan Brian Nosek, a Virginiai Egyetem pszichológus professzora mondja, “ez azt jelzi, hogy a közösség kezd felébredni, ellenőrzi a saját munkáját, és teszi, amit a tudomány tenni hivatott – javítja önmagát”.

Egy gramm elővigyázat többet ér, mint egy mázsa gyógyszer. Archibald Joseph Cronin

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

Előadóink írták

Gondolatok a holisztikus betegellátás margójára

Dr. Varga Imre, Szakorvosi Rendelőintézet Dunakeszi Önriport A Holisztikus Betegellátás Alapvonalai című könyvről Megtisztelésnek vettem az Interdisciplináris Magyar Egészségügy (IME) lapigazgatójának felkérését, hogy konvencióktól eltérően

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!