fbpx

Aloe vera: holisztikus alapanyag a történelem során

Az aloe vera évezredek óta használt növény az egészség és a jólét támogatására – és nagyon jó okokból. Akár helyi gélként, akár lenyelve használják, az aloe verát az egyik legerősebb növényként tartják számon, amely természetesen segíti az emberi testet.

A legújabb tanulmányok feltárták, hogy az aloe vera milyen hatással volt a múlt társadalmaira. A fáraók idejében az aloe verát a „halhatatlanság növényeként” és „a sivatagi liliomként” ismerték, mert egy gyönyörű csodanövény, amely talaj nélkül is, a legsivárabb körülmények között is él és virágzik.

A „mennyország pálcájának” is nevezett növénynek háromszögletű, húsos levelei vannak fogazott szélekkel, sárga, csőszerű virágai és gyümölcsei, amelyek számos magot tartalmaznak.

ZOONO - A fertőtlenítés új technológiája

Minden sima és gumiszerű levél három rétegből áll: egy belső átlátszó gél, amely 99 százalékban vizet tartalmaz, valamint glükomannánok, aminosavak, lipidek, szterolok és vitaminok választékát; egy középső latexréteg, amely antrakinonokat és glikozidokat tartalmaz; és egy vastag, 15-20 sejtből álló külső réteg, az úgynevezett héj, amely védő funkciót lát el, és szénhidrátokat és fehérjéket szintetizál.

Az aloe vera gyógyító tulajdonságai

Az Indian Journal of Dermatology folyóiratban megjelent tanulmány szerint legalább 75 potenciálisan aktív összetevőt tartalmaz , például A-vitamint (béta-karotint), C-, E- és B12-vitamint, folsavat, kolint, kalciumot, krómot, rezet, szelént, magnéziumot, mangánt, káliumot, nátriumot, cinket, enzimeket, lignint, szaponinokat és szalicilsavat.

Monoszacharidokat (glükóz és fruktóz) és poliszacharidokat (glükomannánok/polimannóz), antrakinonokat (fenolvegyületeket), növényi szteroidokat (koleszterint, kampeszterint, béta-sziszoszterint és lupeolt) biztosító zsírsavakat, hormonokat (auxin- és nobernessellin-gib-benzineket) is tartalmaz, valamint aminosavakat is.

Ezek a jótékony összetevők segítségével:

Támogatja az egészséges bőrt és hajat

A Molecules folyóiratban megjelent tanulmány  számos okot említ, amiért az aloe vera jelentős népszerűségre tett szert a bőrgyógyászatban. A tanulmány azt sugallja, hogy a növény segít a hidratálásban, véd az ultraibolya (UV) sugárzástól, enyhíti az égési sérüléseket és megakadályozza a bőr öregedését.

Az aloe vera antioxidáns tulajdonságairól ismert, felveszi a harcot a szabad gyökök ellen, amelyek oxidatív károsodást okozva károsítják a bőrt. Az aloe vera a fibroblasztokat is kollagén és elasztin rostok termelésére készteti, így a bőr rugalmasabb és kevésbé ráncos.

Hidratáló hatását száraz bőr kezelésére is vizsgálták. Kimutatták, hogy javítja a bőr integritását, csökkenti a finom ráncok megjelenését és enyhíti a bőrpírt, a sérült vagy gyulladt vérkapillárisok által okozott bőrkiütést. 

Journal of Dermatological Treatment című folyóiratban megjelent tanulmány  szerint az aloe vera hatékony a seborrheás dermatitisz kezelésében, amely egy gyakori gyulladásos bőrbetegség. 44 felnőtt beteg kezelés előtti és utáni tüneti pontszámának összehasonlítása a hámlás, a viszketés és a seborrheás dermatitiszben érintett helyek számának jelentős csökkenését mutatta ki.

Olyan erős antioxidánsokat tartalmaz, mint az A-, C- és E -vitamin, amelyek hozzájárulnak az egészséges sejtek és egészséges haj kialakulásához. B12-vitamint és folsavat is tartalmaz, amelyek segítenek megóvni a hajat a kihullástól.

Támogatja az egészséges emésztőrendszert

Ez a fantasztikus növény számos természetes enzimet tartalmaz, amelyek elősegítik a cukrok és zsírok lebontását, és elősegítik az emésztőrendszer egészséges működését . A „Healing Foods” című könyv szerint az aloe vera a bélflóra egyensúlyát is segít megtartani.

Azok az emberek, akik időszakosan székrekedést tapasztalnak, használhatják a levelét természetes hashajtóként. A növény külső része antrakinonoknak nevezett vegyületeket tartalmaz, amelyek serkentik a bélmozgást, és segítik a széklet fellazítását, hogy megkönnyítsék annak áthaladását.

Az Országos Orvostudományi és Táplálkozástudományi Intézet által szponzorált klinikai tanulmány azt is megállapította, hogy az aloe vera gél segíthet az enyhe vastagbélgyulladásban szenvedő betegeknek, amelyekre a vastagbél krónikus fekélyesedése jellemző.

Támogatja az egészséges immunrendszert

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az aloe vera a legbioaktívabb növény mind a 420 ismert aloefaj közül. Az aloe vera levél fitokémiai összetevői közé tartoznak az alkaloidok, flavonoidok, szaponinok, fenolok, glikozidok és tanninok.

Az aloe vera fertőtlenítő összetevőket tartalmaz, amelyek csökkenthetik a gombák, baktériumok és vírusok életképességét. Például a növényben megtalálható acemannán szinergikusan hathat az azidotimidinnel (az AIDS kialakulásának késleltetésére használt gyógyszer) és az acyclovirral (egy vírusellenes gyógyszer), hogy megakadályozza a herpesz és az AIDS vírus replikációját . 

Az aloe vera gélből származó acemannánt az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) jóváhagyta az AIDS emberekben történő kezelésére .

Rákellenes hatást fejt ki

Az aloe vera támogatja a szervezet azon képességét, hogy meggyógyuljon a rákból, valamint a sugár- és kemoterápia okozta károsodásokból. A Journal of Clinical and Translational Research folyóiratban megjelent tanulmány szerint a növény levelei tartalmaznak egy aloe-emodin nevű vegyületet, amely képes gátolni a rosszindulatú rákos sejtek növekedését.

Segít csökkenteni a vércukorszintet

A növényben található fitoszterolok antidiabetikus hatást mutattak állatkísérletekben. A benne lévő bizonyos poliszacharidokról azt is kimutatták, hogy fokozzák az inzulintermelést és hipoglikémiás tulajdonságokkal is bírnak. Ezenkívül az aloe vera számos olyan enzimet tartalmaz, amelyek elősegítik a cukor és a zsír lebontását.

A Phytomedicine: International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacy folyóiratban megjelent tanulmány szerint  napi egyszeri két evőkanál aloe vera ital fogyasztása csökkentheti a vércukorszintet . Ezeket az eredményeket egy másik tanulmány is alátámasztja, amely a Phytotherapy Research -ben jelent meg.

Támogatja a száj egészségét

Az aloe vera gélt tartalmazó fogkrémek (fogpor, fogkrém, gélek, fogkrémek és foghabok) használatával kapcsolatos tanulmányok ígéretes eredményekről számoltak be.

Journal of Pharmaceutical Science and Research folyóiratban közzétett 15 tanulmány szisztémás áttekintése az aloe vera klinikai hatékonyságáról számolt be a szájnyálkahártya-betegségek kezelésében.

Ha szeretné megtapasztalni gyógyító előnyeit, próbálja ki ezt a hatásos gyógynövényt.

A források a következők:

LilyOfTheDesert.com, IJPSR.info, MDPI.com, TandFOnline.com, AMB-Wellness.com, MedicalNewsToday.com, Academia.edu, FrontiersIn.org, NCBI.NLM.NIH.gov, JCDR.net, Brighteon.com, NaturalNews.hu

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

ZOONO - A fertőtlenítés új technológiája

További bejegyzések

További előadások

Elengedés, mint lehetőség

Mit kellene valójában értenünk elengedés alatt? Ezt a kérdést járjuk körül ebben az előadásban Gilányi Attila mentálhigiénés szakemberrel és Erdélyi Nikolett elengedés-specialistával.

Tovább »

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!