fbpx

Buddha az egészségügyben

Nem az a cél, hogy a buddhista tanokat tanulmányozzuk, hanem az, hogy egy avatott buddhista gondolkodó ismeretein keresztül, egy olyan gondolkodásmódot ismerjünk meg, amiről C.G. Jung azt mondta, hogy “Buddha tanai a mai nap is a legmodernebb életmód tanácsadók”.

A Gyu-shi, a tibeti gyógyító tantra első mondata így hangzik:

“Gyógyítsd meg a tudatod, így önmagad gyógyítod!”

A buddhizmus nagy ajándéka a tudattal való munka a meditáción át, amelynek az eredménye az ember tudatossá válása. Elkeserítő tény, hogy az emberiség talán 1%-a képes erre.

20 éves tapasztalatom, hogy az emberek többsége egy “vak” világban él.

Miért fontos ez az ismeret az egészségügyben?

Azért, mert az a paradigmaváltás, ami elkerülhetetlen nem fog működni, ha az évszázados szokás formálta gondolkodásmód nem változik.

Ezt a gondolkodásmódot a leggyorsabban csak úgy lehet megváltoztatni, ha a jövő orvos generációja, már most ilyen irányú tanítást is kap.

 

No comment

Egy érdekes megfigyelésem volt. Ötödéves orvostanhallgatóknak feltettem egy kérdést: Olvasták-e már az Orvosi Etikai Kódexet, amelynek a legfontosabb üzenete “1.1.3 Az orvosi hivatás célja az emberi élet védelme, annak fogantatásától a halálig.”

Döbbenet volt az eredmény. Nem is hallottak róla! Az orvosi esküre pedig azt mondták, hogy azt majd úgy is felolvassák. Úgy gondolom, hogy ezt nem lehet kommentálni.

Ha ebben a hozzáállásban nem lesz változás, akkor nem várhatunk semmit a társadalom egészségtudatossá válásától.

 

Szakmai bicska

Az az ember, aki nem tudatos, az zavarodott vagy könnyen összezavarodik.

Most kérem tisztelettel kérem a szakmai bicskákat becsukni.

A nyugati TUDOMÁNY és a keleti BÖLCSELET ma már csak kéz a kézben járhat.

A nyugati civilizáció mérhetetlen gazdagságot és elviselhetetlen életet eredményezett. A keleti bölcsesség lelki békét, harmóniát és pusztító szegénységet tudott összehozni.

A kvantumfizika most kezdi igazából megérteni azt a buddhista alaptételt, hogy “MINDEN ÜRES”. Ennek a megértése nem magyarázható el, de megtapasztalható.

 

A keleti és nyugati felfogás egymásra találásában segíthet a tudatról szóló tanítás.

 

Hiába vagyunk a legjobbak abban, amit csinálunk, nem lehetünk mentesek attól a szenvedéstől, amit a harag, a vágy, az irigység, a büszkeség okoz nekünk, vagy mi okozunk másoknak.

Ezek a gyökérmérgek, amik a legtöbb szenvedést, fájdalmat okozzák az emberiségnek. Ha ezek az érzelmi mérgek uralják a lelkünket, akkor lehet-e tiszta a tudatunk?

Ha a mérgek sokáig jelen vannak, a test biztos, hogy megbetegszik. Ha beteg a test, a lélek is sérül és a tudat ismét csak zavarodott állapotba kerül.

 

Mi az első lépés?

Nem más, mint megállni egy kis időre és végiggondolni, hogy itt és most lehetőség nyílt egy új, más gondolkodásmódot megismerni.

Felismerni, hogy a jelenlegi életünk egy ok-okozat viszonyban alakult olyanná, ahogy épp most van. Megérteni, hogy gondolatok, szavak, tettek határozzák meg a jövőbeli sorsunkat.

“A tudat ismerete a legmagasabb időtlen gyönyör” (Buddha)

 

Több ezer hallgatónk döntött már, úgy hogy elfogadja a segítséget, a tudást. Több, mint 2000 értékelés érkezett a kurzusokra. Csatlakozz az Integratív Medicina Egészségklubhoz!

Elfogadsz egy kihívást?

A LÉLEK ÚTJÁN A TESTBEN A LÉLEKBEN ÉS A SZELLEMBEN – Képes vagy egy hetet a saját tudatosságod fejlődére szánni?

Tegyél egy próbát, ha IGEN a válasz!

2023 Március 10-13 között szeretettel várunk!

További bejegyzések

Mentális egészség

Férfiasság és az elfojtott érzelmek

A higgadt érzelmek nagyon fontos szerepet játszanak egy férfi életében. A legtöbb kultúra azt tanítja, hogy a férfiaknak nem szabad komolyabb érzelmi kitöréseket produkálniuk, hiszen

Tovább »
Táplálékkiegészítők

“Ctrl”-ált béltisztítás

Még aktuális a téma, ha továbbra is eredményesen végezzük szervezetünk tisztítását, és minőségi tápanyagokkal látjuk el, akkor a szezonális betegségek kevésbé fognak minket utolérni. Ilyen

Tovább »

További előadások

Sikeres feliratkozás!

Köszönjük!